Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Curaçaose zorgvakbond ontstemt over oproep Sehos-gepensioneerden voor basisverzekering ziektekosten

MAANDAG, 12 AUGUSTUS 2013

WILLEMSTAD — Zorgvakbond CBV reageert ontstemd over de oproep van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) aan zijn gepensioneerden om zich in te komen schrijven voor de basisverzekering ziektekosten (bvz). Volgens CBV-voorzitter Coromoto Maria waren CBV en de gepensioneerden van mening dat zij nog in gesprek waren met de overheid en het Sehos, toen de oproep in de kranten verscheen.

Sehos-werknemers betalen 1 procent van hun salaris ten behoeve van een ziektekostenverzekering als zij met pensioen gaan. Na hun pensionering betalen zij 2 procent van hun pensioenuitkering aan de ziektekostenverzekering. Onder de nieuwe bvz zullen alle gepensioneerden 10 procent van hun inkomen moeten gaan betalen. De gepensioneerden hebben dit hogere percentage al twee tot drie maanden betaald, aldus Maria. De vakbond was in gesprek met de Sehos-leiding en de regering over een mogelijke reparatiewet voor de Sehos-gepensioneerden. “Gepensioneerden moeten nu van de ene op de andere dag 10 procent gaan betalen. Wij hebben een verzoek bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), uitvoerder van de bvz, en Sehos, neergelegd opdat de 10 procent in september zou ingaan. Zij zeggen dat zij de wet moeten naleven.”

Het verbaast CBV-voorzitter Maria dat zij via de media moest vernemen dat gepensioneerden worden opgeroepen zich voor de bvz aan te melden. “Dit kan niet zo zijn. Wij zouden van de regering horen of er een reparatiewetgeving zou komen voor de Sehos-gepensioneerden. In de wet wordt er namelijk geen melding gemaakt van gepensioneerden en hun familieleden. Maar later kregen wij van het Sehos te horen dat de regering geen ruimte ziet voor reparatiewetgeving.” Maria hekelt het feit dat ondanks alle voorstellen van de vakbond, zij door de regering zijn aangehoord en er toch geen reparatiemaatregel komt. Ook vraagt zij zich af waarom andere pensioenfondsen niet onder de bvz moeten vallen en de Sehos-gepensioneerden dus wel.

“Het grootste probleem is dat de bvz een financiële maatregel is. Zorg staat niet op de eerste plaats. De regering moet gaan inzien dat zij verkeerd bezig is. Het volk moet niet lijdzaam blijven toezien”, geeft de CBV-voorzitter aan, die nu zo spoedig mogelijk een gesprek wil aangaan met zowel de regering, als met Sehos over hoe het nu verder moet met de Sehos-gepensioneerden, die nu met tal van vragen zitten opgescheept.

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top