Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Zorgkosten diabetici nemen toe met ruim 5,5 miljoen florin per jaar op Aruba

VRIJDAG, 20 SEPTEMBER 2013

ORANJESTAD — Het aantal diabetici op het eiland neemt toe. Vanaf 2008 is een groei te meten van 200 patiënten per jaar. Eén patiënt kost gemiddeld 2300 florin aan zorg per maand. De vraag rijst wie opdraait voor de stijgende kosten van ruim 5,5 miljoen florin per jaar.

De toename van het aantal patiënten en de daarbij behorende kosten blijkt uit cijfers van zorgverzekeraar AZV. Amigoe vroeg deze cijfers op naar aanleiding van het opvallend hoge, en bovendien sterk toenemende, aantal diabetici op Aruba. De toename werd benadrukt tijdens de opening van het nieuwe dialysecentrum in zorgcentrum Imsan gisteren. Naar schatting kent het eiland meer dan 12.000 (ruim 10 procent van de Arubaanse bevolking) diabetici die nog geen dialysebehandeling nodig hebben, maar wel insuline spuiten en/of medicijnen gebruiken. De dialysestoelen op het eiland bieden ruimte voor 150 patiënten. Maar gezien de aanzienlijke stijging zullen er op korte termijn meer dialysestoelen beschikbaar moeten komen om patiënten te behandelen. “Het nieuwe dialysecentrum zal ook meer patiënten aantrekken”, vermoedt Joost van de Kamp, woordvoerder van AZV.


‘Bestraffen

Op de vraag hoe de toenemende kosten van de behandelingen moeten worden gedekt, geeft Van de Kamp vanuit zijn functie geen inhoudelijk antwoord. “De wijze waarop de kosten verdeeld worden en hoe het AZV-fonds gefinancierd wordt, is geregeld in de wet. Veranderingen hierin moeten dus door de Staten worden goedgekeurd. Ik kan mij voorstellen dat een diabetespatiënt die kosten declareert van 2300 florin per maand, wel opmerkt dat dit niet strookt met de hoeveelheid premie die hij betaalt. Maar het geld moet wel ergens vandaan komen.” Ook volgens Volksgezondheid-minister Richard Visser (AVP) is de kostenverdeling een kwestie van overheidsbeleid. “Het is een gezondheidssysteem waar het land voor heeft gekozen. De rijkere betaalt voor de armere en de gezonde mens betaalt voor de zieke. We kunnen nu eenmaal niet zeggen: voor de één betalen we wel en voor de ander betalen we niet.”

Een bonus-malussysteem voor patiënten, goed gedrag zoals therapietrouw en regelmatige controle van de suikerspiegel belonen met premie-korting en nalatig en laks gedrag ‘bestraffen’ met een verhoging van de zorgpremie, keurt Van de Kamp niet af. “Geldelijke maatregelen blijken vaak een goede stimulans.” Visser richt zich vooralsnog op preventiemaatregelen, maar erkent dat dit verre van gemakkelijk is. “De aanpak van diabetes is honderd keer complexer dan een chronische ziekte. Om diabetes aan te pakken, moet je beginnen bij de bestrijding van overgewicht en een gezonde levensstijl stimuleren. Dat zit in veel meer dan alleen voorlichting. Het zit in onderwijs, infrastructuur, commercials op televisie en de economie die door middel van prijzen het eten van fastfood stimuleert. Het begint eigenlijk al voor de geboorte. De hele samenleving moet dit probleem met elkaar aanpakken, pas dan boeken we resultaat.”

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top