Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Zorg voor tweejarige op Aruba valt buiten AZV-pakket

MAANDAG, 10 JUNI 2013

ORANJESTAD — De tweejarige Chloë Sluijter, die na een val in een zwembad in coma raakte en vanaf haar nek naar beneden verlamd is, verblijft momenteel in Nederland voor een medische behandeling. Burgers op Aruba nemen massaal initiatieven om geld in te zamelen voor de medische kosten die niet worden vergoed door AZV.

Het actiecomité voor de geldinzamelingsacties voor Chloë kwam vrijdag voor het eerst officieel bij elkaar om de krachten te bundelen. “Tot nu toe hebben veel mensen individueel acties georganiseerd om geld voor de behandeling van Chloë in te zamelen. Nu hebben we de koppen bij elkaar gestoken. We gaan één strategie volgen voor de lange termijn, want dit meisje zal ook dan zorg nodig hebben”, vertelt Ruben de Rozario, een betrokken burger. “We werken aan een website, een officieel fonds en bundelen de acties.”

Chloë ligt momenteel op de intensive care van het Wilhelmina-ziekenhuis in Utrecht, nadat zij een longontsteking kreeg tijdens haar verblijf in het opvangtehuis De Roode Draak in Biddinghuizen. De Roode Draak had een financiële afspraak met de familie gemaakt, omdat hun zorg niet vergoed wordt door AZV. Zo liet de familie weten: “AZV vergoedt alleen één uur fysiotherapie per week gedurende twaalf weken, maar Chloë heeft 20 uur fysiotherapie per week nodig. Verder slikt ze tien verschillende medicijnen en ook het voedingssupplement Pediasure. Dit is het enige dat haar maag verdraagt.”

Voedingssupplementen niet vergoed

Verzekeraar AZV spreekt van een uitzonderlijk en dramatisch geval. “Het is heel vervelend voor het kindje en haar ouders en wij leven ook erg mee”, zegt woordvoerder Solange Tchong. “Maar deze zorg valt buiten het pakket. Het meisje heeft voedingssupplementen nodig die wij vanuit de wetgeving niet morgen vergoeden.” Tchong legt uit dat in dit soort gevallen vaak wordt geadviseerd om naar het buitenland te verhuizen. “Ze krijgt alles wat we haar kunnen bieden, maar als zij zorg nodig heeft die niet verkrijgbaar is op Aruba, zit er soms niet anders op dan te verhuizen naar een land waar deze behandelingen wel mogelijk zijn. Zoals Engeland, of in dit geval Nederland. Het klinkt vervelend, maar hier zijn wij als verzekering niet verantwoordelijk voor.” Overigens benadrukt Tchong dat AZV de eerste behandeling van Chloë in Colombia wel heeft vergoed.

Zwembad

Chloë werd op paaszondag, 31 maart, thuis in het zwembad gevonden. De volgende dag is ze met spoed naar Colombia gevlogen. Het meisje was met haar vader en haar broertje thuis”, vertelt De Rozario. Hij benadrukt dat hij dit niet van de familie zelf heeft vernomen, maar van betrokkenen. “Zij ontdekten Chloë pas in het zwembad toen ze er al tien minuten in lag. Er werd direct mond-op-mondbeademing gegeven door de buurvrouw die haar naar het ziekenhuis bracht. In het ziekenhuis bleek dat haar hartje wel klopte, maar dat haar hersenactiviteit sterk verminderd was.” Chloë werd vervolgens naar een ziekenhuis in Colombia gevlogen. “Ze bleek blind te zijn aan beide ogen en ook geen controle meer te hebben over haar spieren, waardoor ze niet tot moeilijk beweegt. De hoop is er dat haar hersens herstellen omdat zij nog zo jong is, maar intensieve zorg is hierbij noodzakelijk”, legt De Rozario uit. “Haar spieren moeten minstens 20 uur per week in beweging blijven om sterk te blijven.”

Door geld in te zamelen hopen betrokken burgers de ouders financieel bij te staan in de zorg van hun dochter. Al is het nog maar de vraag waar zij deze zorg zal krijgen. Op Aruba lijkt het onmogelijk, maar verhuizen naar Nederland is een grote stap voor de ouders die hun leven hebben opgebouwd op Aruba.“Ze moeten iets, maar ze weten niet wat.” Ook de familie laat weten dat zij het liefst blijven wonen op de vertrouwde plek van Chloë, Aruba dus.

Het fonds waar betrokkenen hun donatie op kunnen storten, heet Care For Friends. Het bankrekeningnummer is 2484.990.190, ten name van Foundation Care for Friends. Op zondag 30 juni is er een Food and Bake Sale op de parkeerplaats naast Save a Lot in Noord.

Bron: Amigoe Curaçao

Share this page:
« Back
Back to Top