Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Zestig procent zwangere vrouwen In Suriname heeft on- en minvermogenkaart

30/05/2013

PARAMARIBO – Zestig procent van vrouwen in de reproductieve leeftijd maakt gebruikt van een on- en minvermogenkaart van het ministerie van Sociale Zaken. Ook is het deze groep die weinig of geen toegang heeft tot het gebruik van anticonceptie.

Dit blijkt uit cijfers van Centre For People Development van socioloog Julia Terborg die het onderzoek namens het ministerie van Volksgezondheid heeft uitgevoerd. Het onderzoek is vorig jaar verricht onder 350 vrouwen in de leeftijd van vijftien tot 45 jaar. De cijfers zijngisteren gepresenteerd in de Banqet Hal van hotel Torarica.

44 procent van de onderzoekspopulatie was bij de geboorte van hun eerste kind tienermoeder. De socioloog stelt dat de kans dat het patroon zich voorzet in de volgende generatie groot is. “Als er geen directe begeleiding is, kunnen deze vruchtbaarheidspatronen zich voorzetten als wij het op zijn beloop laten.”

Onderzoek

Bij het onderzoek is gewerkt met vrouwen die voorkomen in het bestand van het Centraal Bureau Voor Burgerzaken (CBB) en die twee jaren voor het onderzoek een baby hebben gebaard. Het onderzoek is verricht in de gebieden Latour, Lelydorp, Nieuw-Nickerie, Oost-polder en Moengo. “Er zijn aanwijzingen dat er problemen zijn in die gebieden op basis van deze groepen willen wij komen tot een collectieve aanpak voor de problemen”, motiveert de onderzoekster de keuze voor de genoemde gebieden.

Het blijkt dat zestig procent van de moeders uit Moengo tienermoeder is geweest. In de polder is het 57 procent en in Leydorp 42 procent. Terborg stelt dat naarmate het gebied verder van de stad gelegen is, de leeftijd waarop vrouwen zwanger raken steeds lager ligt. Uit het onderzoek blijkt dat het opleidingsniveau van deze vrouwen laag is. Het gaat veelal om huisvrouwen die economisch zeer afhankelijk zijn van hun partner.

Volgens Terborg zijn er heel veel verschillen op gemeenschaps- niveau tussen de gebieden. Ze geeft aan dat de Regionale Gezondheiddienst op deze signalen zou moeten inspelen. Ze pleit voor meer voorlichting en bewustwording voor deze groep en hun directe omgeving. “Het is een vicieuze cirkel, als het economisch slecht gaat met de vrouwen, kunnen zij moeilijker deelnemen aan activiteiten buitenshuis.”

Bron: De Ware Tijd,  Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top