Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Zaak tegen oud-minister Financiën St. Maarten loopt nog steeds

15 AUGUSTUS 2013

Willemstad – Het onderzoek naar de zaak rond oud-minister van Financiën Hiro Shigemoto op Sint Maarten loopt nog altijd. ,,We hebben een dossier gekregen van de politie, dat zijn we aan het bestuderen op dit moment. We zullen kijken of er nog ver- der onderzoek gedaan moet worden”, laat advocaat-generaal Taco Stein van het Openbaar Ministerie op Sint Maarten desgevraagd weten.

Op 18 december vorig jaar werd de oud-minister van Financiën om 10.00 uur ‘s ochtends in zijn woning in Point Blanche gearresteerd op verdenking van fraude en het witwassen van geld. Hij zat bijna een week vast, maar mocht vlak voor kerstmis naar huis in afwachting van het proces.

De aanhouding werd verricht in het kader van het Piranha-onderzoek, dat in december 2011 al werd begonnen. In verband met diezelfde zaak werd Curaçaoënaar Roberto Gibbs van Global Advisory Services aangehouden, vlak voordat Shigemoto werd opgepakt. Dit bedrijf is op Curaçao gevestigd. Gibbs werd kort daarna ook al weer op vrije voeten gesteld, maar blijft verdachte.

Gibbs zou, zo luidt de verdenking, met zijn bedrijf dubbele declaraties bij de toenmalige minister hebben ingediend voor bewezen diensten aan de overheid, en Shigemoto zou deze dubbel hebben uitbetaald. Het bedrijf werd naar alle waarschijnlijkheid ingehuurd om personeel te werven voor de overheid.  Shigemoto, die dus sinds eind december vorig jaar al weer vrij is, moet nog wel aan iedere op- roep gehoor geven als dat nodig is voor het onderzoek.

Klokkenluider van de zaak Piranha is Bas Roorda, voormalig hoofd Financiën bij het ministerie van Financiën van Sint Maarten. Vanaf 10-10-’10 werd hij aangesteld en stuitte kort daarna op een aantal frauduleuze zaken. Roorda besloot zijn minister, de toenmalige minister van Financiën Hiro Shigemoto, te informeren dat hij aangifte zou gaan doen. Hierop werd Roorda naar de ministerraad gehaald om uitleg te geven, waarbij hij naar eigen zeggen door Shigemoto en diens schoonvader, de huidige minister van Justitie Roland Duncan, onder druk werd gezet om geen aangifte te doen.

Roorda deed het toch en werd daarop ontslagen. Alle dossiers die Roorda had onderschept vormden de basis voor de Piranhazaak.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao

 

 

 

Share this page:
« Back
Back to Top