Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Wet preventief fouilleren op wapens ‘deugt niet’ op Aruba

MAANDAG, 08 JULI 2013

ORANJESTAD — De rechter-commissaris heeft afgelopen weekend een stokje gestoken voor een omvangrijke preventieve controle op wapens. De minister van Justitie, Arthur Dowers (AVP), is hier allerminst blij mee. “Als het nodig is om de wet te veranderen, dan doe ik dat.”

De rechter-commissaris wees het verzoek voor preventief fouilleren toe, maar in een veel kleiner gebied dan was gevraagd. Volgens minister Dowers kan de politie zo zijn werk niet doen. Hij geeft aan dat criminelen niet stil blijven zitten en dat de politie daarom de ruimte moet krijgen om het preventief fouilleren in een groter gebied te kunnen doen. Dowers zegt dat de wet die het mogelijk maakt om preventief te fouilleren op wapens, niet deugt. Dat vond hij destijds als parlementariër in de oppositie al en nu als minister nog steeds. Bij preventief fouilleren op drugs is er slechts toestemming nodig van de zogeheten driehoek van de Justitie-minister, de korpschef van politie en de hoofdofficier van het Openbaar Ministerie (OM). Eerder moet een rechter-commissaris al wel toestemming hebben gegeven voor het ‘veiligheidsrisicogebied’. Bij preventief fouilleren op wapens moet volgens de huidige wetgeving een rechter altijd toestemming verlenen. Bovendien moet er aangekondigd worden dat er gecontroleerd gaat worden.

Agenten voorzien van kogelvrije vesten controleerden afgelopen weekend diverse mensen op tal van locaties op wapens en drugs.


Nonsen
s

Dowers vindt het allemaal ‘nonsens’ en zegt dat dit instrument de politie niet toelaat om ‘snel in te grijpen’. “De procedure is zo lang dat het ons hindert.” Hij wil daarom snel naar de Staten met aangepaste wetgeving die de manco’s zou moeten verhelpen. “En als dat meer mensen treft, tja. Dat is de prijs die je moet betalen voor veiligheid in een democratie”, zegt de minister. De inbreuk op de privacy wordt volgens hem gerechtvaardigd in het belang van de bestrijding van misdaad en het handhaven van de orde, rust en veiligheid in de samenleving.

Bij preventief fouilleren hoeft de politie geen verdenking tegen de persoon in kwestie te hebben, zoals de wet normaal voorschrijft bij fouilleren. Preventief fouilleren is vergelijkbaar met de veiligheidscontroles zoals op een luchthaven.


Schoonmaa
k

De politie heeft zaterdagavond en zondagochtend in diverse uitgaansgebieden in zowel Noord als Oranjestad op drugs en wapens gecontroleerd. Zo werd United Dinner gesloten en werd het gebied rondom Budweiser Bar schoongeveegd. Hierbij zette een verdachte het op een sprinten. Hij is echter een bekende van de politie en kan bezoek verwachten.
Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top