Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Wet politieke ambtsdragers in concept klaar in Suriname

15/07/2013

PARAMARIBO – Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken heeft de conceptwet politieke ambtsdragers klaarliggen. Invoering van deze wet zou in de toekomst een einde moeten maken aan discussies die steeds oplaaien wanneer hooggeplaatste overheidsfunctionarissen na parlementsverkiezingen vervangen of ontheven worden.

Inhoudelijk wenst de bewindsman nog niet in te gaan op de conceptwet, omdat hij deze nog niet aan de raad van ministers heeft aangeboden voor goedkeuring. “Ik ben van mening dat als we vinden dat we na verkiezingen behalve ministers ook de ambtelijke leiding moeten vervangen, we vooraf een wet moeten hebben die dat regelt”, stelt Moestadja.

Dit houdt in dat elke zittende regering van te voren weet dat als ze vertrekt na een verloren verkiezing haar politieke topambtenaren ook kunnen meegaan. De aantredende regering zou ook kunnen besluiten bepaalde topambtenaren van het vorige kabinet te handhaven, meent Moestadja. Hij heeft Ajay Moensi, die tijdens de regering-Venetiaan al directeur was op Biza, behouden.

Eerder had NDP-parlementariër André Misiekaba in De Nationale Assemblee gepleit voor een nationale discussie om na te gaan of een politiek systeem geïntroduceerd moet worden, waarbij elke regering die na een verkiezing het veld moet ruimen haar politieke topambtenaren meeneemt.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top