Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

'Vooruitzichten lange termijn blijven gunstig' voor Suriname

22/08/2013

Paramaribo – De problemen waarmee opkomende economieën de laatste maanden te maken hebben, zullen niet overslaan op Suriname. “De vooruitzichten op de lange termijn zijn lang niet zo somber als vandaag”, zegt Wonnie Boedhoe, directeur van de Nationale Ontwikkelingsbank, en oud-minister van Financiën, tegen de Ware Tijd.

De afgelopen dagen is de Indiase roepie sterk in waarde gedaald, waarop de regering van het land gisteren besloot staatsobligaties op te kopen om de geldvoorraad in het land te vergroten. De koersen op de beurzen van India, Indonesië en Thailand daalden deze week.

Deze landen profiteerden de afgelopen jaren net als bijvoorbeeld Brazilië, Turkije en Zuid-Korea van relatief goedkope leningen in Amerikaanse dollar. Nu de Amerikaanse economie herstel vertoont, en de Amerikaanse centrale bank aanstalten maakt om een einde te maken aan stimuleringsmaatregelen, vrezen investeerders dat deze opkomende economieën hun leningen niet kunnen terugbetalen.

Obligatielening

De ontwikkelingen komen op het moment dat Suriname bij internationale investeerders de boer opgaat om door een obligatielening 500 miljoen US dollar bij elkaar te krijgen. Met het geld moeten aandelen in de goudondernemingen worden gekocht en investeringen worden gedaan bij Staatsolie. Maar volgens Boedhoe is er geen gevaar dat de republiek die leningen niet kan terugbetalen bij een lagere goudprijs.

“Bij de calculatie van de gouddeals is niet de (hoge…red.) marktprijs gebruikt, daarvan ben ik overtuigd”, zegt Boedhoe. “Ik heb er absoluut vertrouwen in dat de ondernemingen ook bij een lagere goudprijs winstgevend kunnen zijn.” Wel tekent de econome aan dat tijdens de periode dat de mijnbouwoperaties nog geen winst opleveren, de kosten van de investeringen door de landsbegroting gedragen moeten kunnen worden. “Dan moet je zaken opzij kunnen schuiven, daar moet met enorme voorzichtigheid naar gekeken worden.”

Toverkunst

Een probleem is dat de Surinaamse begroting niet realistisch is. “Misschien zijn de gouddeals een dwingende reden om naar een realistische begroting te gaan”, zegt de ex-minister hoopvol. Volgens haar kan dat met simpele technische ingrepen. “Het is geen toverkunst.”

Hoogleraar economie Tony Caram deed vorige week een dringende oproep aan de Surinaamse overheid om haar begroting op orde te maken. Caram is ongerust over het economisch beleid. Hij ziet een sterke toename van het tekort en vreest dat de betalingsproblemen van de overheid erger zullen worden. Door te veel geld in de economie te pompen voor sociale projecten dreigt de Surinaamse economie oververhit te raken, is zijn stelling.

Transparant

“Ja, ik maak me ook zorgen, omdat ik geen informatie heb”, reageert Boedhoe. “Ik weet niet waarom de regering zo weinig transparant is.” Vooral haar opvolgster als minister van Financiën, Adelien Wijnerman, laat zich te weinig horen. “Het is een publiek geheim dat de overheid problemen heeft met betalingen.”

De beslissing van de Centrale Bank om een deel van de goudvoorraad te verkopen om valuta-interventies te kunnen doen zorgde voor veel verontwaardiging bij de oppositie. Boedhoe vindt dit echter “normaal”. Ze benadrukt dat vertrouwen in de SRD van groot belang is. “Juist door meer transparantie kan men veel bereiken.”

De inflatie is volgens de oud-minister nog altijd binnen de perken. Ze staat achter sociale projecten als de naschoolse opvang. “Dat is een prima invulling van de rol van de overheid als herverdeler van inkomen.”.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top