Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Voeding en drank stuwen inflatiecijfer in Suriname

25/07/2013

PARAMARIBO – De prijzen van goederen zijn in vergelijking met een jaar terug over het algemeen met 3,6 procent gestegen. Uit cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) blijkt dat voeding en drank met een jaarinflatie van 7,6 procent stuwend waren voor de gemiddelde prijsstijging. Dit is significant, gezien het basispakket van goedkope levensmiddelen dat de overheid introduceerde.

Dirk Heave, onderdirecteur ondernemerschap en consumentenzaken van Handel en Industrie, wijdt de inflatie aan wat hij noemt ‘logisch nadenken’. “De economische situatie in het buitenland, waar veel producten uit geïmporteerd worden, heeft effect op de prijs. Daarbij zijn transportkosten wereldwijd al jarenlang een constant stijgende factor.”

De consumentenprijsindex (CPI) is een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden ten opzichte van een bepaalde periode. Er zitten 297 items in Suriname’s CPI-pakket en prijsopnames worden verricht in Paramaribo, Wanica, Nickerie, Coronie, Saramacca en in Commewijne. In totaal zijn er ongeveer 415 meetpunten.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top