Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

VMS geeft zorgstelsel ‘kans’

12/07/2013

PARAMARIBO – Ondanks de talrijke onduidelijkheden en gebrek aan informatie en voorlichting heeft de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) artsen opgeroepen het Nationaal Zorgstelsel (NZS) te ondersteunen en “een kans” te geven.

Tijdens een spoedvergadering donderdagavond, waarbij meer dan tweehonderd artsen aanwezig waren, is besloten dat elke verzekerde die zich aanmeldt, wordt geregistreerd en geholpen.

VMS-voorzitter Pieter Voigt zegt dat tijdens gesprekken met vicepresident Robert Ameerali en Self Reliance de harde garantie is gegeven dat de artsen vergoed zullen worden voor hun diensten. Ook is afgesproken dat zodra er zich in de praktijk problemen voordoen, die bespreekbaar gemaakt kunnen worden. “Het een en ander verdient geen schoonheidsprijs”, zegt Voigt over de wijze waarop het nieuwe zorgstelsel is geïntroduceerd. Dat elke Surinamer een medische verzekering moet hebben, vindt de VMS een goed initiatief en zij werkt daarom mee om het tot een succes te maken.

Onduidelijkheid

De meeste artsen wilden tijdens de meeting weten voor welk tarief ze per behandeling vergoed zullen worden, wat er in het verzekeringspakket zit en hoe om te gaan met nieuwe registraties. Om te voorkomen dat huisartsenpraktijken abnormaal groot worden, zullen in samenspraak met zorgverzekeraar Self Reliance en het ministerie van Volksgezondheid limieten gesteld moeten worden, meent de VMS-voorzitter.

Een patiëntenbestand van vijftienhonderd of iets meer per praktijk vindt hij nog te doen. De zorg van de patiënt mag er echter niet onder lijden. Er zijn poli’s die dit aantal hebben bereikt of dicht zijn genaderd. Door een gestuurde spreiding van nieuwe aanmeldingen over de verschillende huisartsenpraktijken kan overbelasting worden voorkomen. Voigt adviseert kaarthouders zich zoveel mogelijk te registreren bij hun huidige huisarts.

De voorzitter zegt dat tot nu toe nog geen duidelijke afspraken zijn gemaakt met specialisten en de ziekenhuizen over tarieven, ziekenhuis- opnames, specialistische behandelingen die in het pakket komen. “Er zijn nog veel onduidelijkheden, maar we verwachten dat daar gauw helderheid over wordt gegeven. We vinden dat het zorgstelsel een kans verdient en zullen ons steentje bijdragen”, benadrukt de VMS-voorzitter.-.

Bron: De Ware Tijd,  Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top