Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Vijf dialysestoelen klaar voor patiënten in het Arubaanse San Nicolas

DONDERDAG, 19 SEPTEMBER 2013

SAN NICOLAS — Vanaf vandaag kunnen diabetici ook in gezondheidscentrum Imsan terecht voor een dialysebehandeling. Met de vijf stoelen in Imsan – en per oktober ook vijf stoelen van de kliniek Posada erbij – kunnen 50 patiënten behandeld worden.

In totaal telt Aruba 148 diabetespatiënten die op regelmatige basis een dialysebehandeling nodig hebben.103 patiënten worden geholpen in het Horacio Oduber Hospitaal (HOH). Vanaf 1 oktober verhuizen de vijf stoelen van Posada, waar zij de afgelopen twee jaar op tijdelijke basis waren geïnstalleerd, ook naar Imsan. Dan staan er in totaal tien stoelen in het Imsan en telt Aruba twee officiële behandelplaatsen voor tenminste 150 dialysepatiënten. Op korte termijn wordt het nieuwe dialysecentrum in het Imsan uitgebreid met tenminste 1 behandelstoel en als het aan directeur Joel Rajnherc ligt, worden het er in totaal 18.


Preventie
f

De uitbreiding is noodzakelijk omdat het aantal diabetici op het eiland stijgende is ondanks de preventiemaatregelen die genomen worden. “We hebben de afgelopen jaren veel, heel veel geld, tijd en moeite in preventieve zorg gestoken”, zo zegt gezondheidsminister Richard Visser (AVP) vandaag in een reactie aan Amigoe. “Maar desalniettemin wordt de risicogroep groter.” Volgens Visser zijn het de mensen met overgewicht, een ongezonde levensstijl en mensen die de eerste symptomen van diabetes vertonen, degenen die tot deze risicogroep behoren. “De groep diabetici die nog voor de fase van dialysebehandelingen zit, is onze grootste uitdaging. Daar valt de grootste winst te behalen op gezondheidsgebied.” Dit aantal wordt door zorgverzekeraar AZV geschat op minstens 12.000.

“Aruba kent 6000 diabetici die insuline spuiten, daarnaast zijn er minstens zoveel diabetici die onder behandeling zijn van alleen medicijnen”, laat Joost van de Kamp van zorgverzekeraar AZV weten.

Van de Kamp is het eens met Visser dat preventieve zorg belangrijk is. “Maar”, zo zegt hij, “er valt ook veel winst te behalen uit curatieve zorg. De juiste manier van medicijngebruik stimuleren en controleren om achteruitgang van diabetespatiënten te voorkomen.” Een stap die hier volgens hem in gemaakt is, is de glucosemeter die diabetici ontvangen wanneer zij hun dosis insuline komen halen bij de apotheek. “Hiermee meet je de suikerwaarde en controleer je de ontwikkeling.” Een andere positieve stap die volgens Van de Kamp is gemaakt, is het voorschrijven van beweging door huisartsen. “Dit heeft effect”. Ook minister Visser zegt hiervan positieve resultaten te hebben gemeten. “De gezondheidsbus heeft een onderzoek gedaan onder 7000 mensen. Hieruit blijkt dat het aantal mensen met overgewicht, een belangrijke oorzaak van diabetesontwikkeling, is gedaald.”


Parkeerplaatse
n

De opening van het dialysecentrum in Imsan verliep feestelijk met een honderdtal bezoekers, een Baptist-team uit Florida, Financiën-minister Mike de Meza (AVP), Richard Visser en premier Mike Eman (AVP). Joel Rajnherc, de directeur van Imsan sprak een openingswoord en benadrukte dat het Imsan nooit had kunnen functioneren zonder een samenwerking tussen de ministeries, het Baptist-team uit Florida en Imsan. “Een samenwerking met meerdere kapiteins op een schip, is niet altijd makkelijk, maar we staan hier nu en we mogen trots zijn.” Met een lach vervolgde Rajnherc zijn speech met een rechtstreekse vraag aan Financiën-minister De Meza: “U bent nog niet van ons af. We hebben namelijk nog geld nodig voor extra parkeerruimte. Nieuwe patiënten vergen immers ook parkeerplaatsen.”


Oncologi
e

Na de opening van het dialysecentrum zegt minister Visser dat, al zal hij dit zelf niet meer meemaken in verband mijn zijn overstap naar World Health Organization (WHO), hij uitkijkt naar de opening van het oncologische centrum in Insam. “Het wachten is nu op goedkeuring van het parlement voor een kwijtschelding van de lening van 30 miljoen florin. Die verwacht ik eind oktober. Dan kunnen we van start gaan.” Visser hoopt dat uiterlijk eind 2014 het oncologisch centrum officieel opent.

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top