Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Vertrek Parmessar verzwakt ACP co-presidentschap positie Suriname

23/09/2013

Den – Haag – Suriname maakt mogelijk geen kans meer om het co-presidentschap van het ACP/EU-parlement op zich te nemen. Het vertrek van Rabin Parmessar, voormalig vaste vertegenwoordiger van De Nationale Assemblee (DNA) bij de ACP-EU, ligt hieraan ten grondslag. Dit heeft de Ware Tijd in de wandelgangen vernomen tijdens de vorige week gehouden vergadering van de Afrikaanse Caribische en Pacifische landen (ACP). Jamaica en Trinidad en Tobago hebben hun ogen gericht op deze post, die vanaf volgend jaar vrijkomt en waarvoor al in november dit jaar een kandidaat gepresenteerd moet worden.

Door de enorme inzet en bijdrage van Parmessar in de ACP-EU hadden Jamaica en Trinidad and Tobago geen moeite met de invulling van deze post door hem. De verhoudingen liggen echter nu anders. Parmessar is uit het ACP/EU-parlement, omdat hij nu minister is.

De bijdrage die Parmessar aan de ACP/EU heeft geleverd, onder andere in de discussies, zijn vorige week alom geroemd door de ACP-lidlanden. Peter van der Walt, van Namibië zegt dat Parmessar “heel veel respect” heeft kunnen afdwingen en binnen de ACP/EU alom vrienden heeft kunnen maken. Hoewel hij in interne zaken van de Cariforum-landen niet bemoeit, is van der Walt ervan overtuigd dat indien Parmessar nog in functie was bij de ACP/EU hij zeker unaniem voorgedragen zou worden als de nieuwe co-president van de ACP.

Reggy Nelson en Ricardo Panka erkennen en benadrukken eveneens de bijzondere bijdrage van Parmessar. Ook zij twijfelen eraan of Suriname deze functie wel zal krijgen. Panka is sinds vorige maand de nieuwe vaste vertegenwoordiger van DNA bij de ACP/EU. Hij heeft intussen de eerste ontmoeting van de ACP/EU bijgewoond, sinds zijn aanstelling als vaste vertegen- woordiger.

Ook Nelson (van de Surinaamse ambassade in Brussel) en Panka geven toe dat Jamaica en Trinidad en Tobago betere kansen maken voor deze post. Naast Parmessar speelt ook dat Suriname van 2003-2004 al invulling heeft gegeven aan deze post, in de persoon van toenmalig assembleevoorzitter Ramdien Sardjoe.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top