Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Verschuivingen belastingdruk in de maak in Suriname

24/06/2013

PARAMARIBO – Bij de belastingdienst worden voorbereidingen getroffen om de tarieven van inkomsten- en loonbelasting te verlagen. Aan de andere kant zal met de introductie van de wet Bruto Toegevoegde Waarde (btw) de belastingdruk in de consumptieve sfeer worden verhoogd.

Ook aan de introductie van accijnszegels voor alcoholische dranken als wodka, cognac en campari wordt gewerkt. Dat zeggen directeur der Belastingen Tony van Dijk en Marita Wijnerman, hoofd Fiscale zaken en Indirecte belastingen. Het streven is om de btw in 2014 in te voeren.

Van Dijk zegt dat met de nieuwe belastingvorm geen sprake is van lastenverzwaring voor de samenleving. “De druk in loon- en inkomstenbelasting zal iets verlaagd worden en de druk op consumptiebelasting zullen we ietwat verhogen. Het is geen belastingverzwaring maar een verschuiving”, zegt de directeur.

Het accent zal met de hervormingen meer komen te liggen op indirecte belastingen. In de regio worden btw-tarieven van gemiddeld 15-17 procent gehanteerd. Wat het hier wordt is nog niet duidelijk.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

 

BTW-wetgeving in afrondingsfase

24/06/2013

PARAMARIBO – De voorbereidingen voor de wet Bruto Toegevoegde Waarde (BTW) bevinden zich in de afrondingsfase. Consultaties met belangengroepen hebben langer geduurd dan verwacht. De belastingdienst wilde namelijk een zo groot mogelijk draagvlak voor de introductie van de nieuwe belastingvorm creëren.

“Het streven is om de BTW in 2014 in te voeren”, zegt de directeur der Belastingen Tony van Dijk. “De invoering is niet iets dat je binnen een paar maanden realiseert.”

Naast wetgeving is ook een goed en betrouwbaar IT-systeem vereist, alsook goed getrainde mensen om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren. “Het is een ander systematiek dan wat we nu kennen bij de omzetbelasting.” De introductie zal voorafgegaan worden door een “goed uitgedachte” informatie- en voorlichtingscampagne.

Van Dijk betoogt dat er eerst naar draagvlak in de samenleving gezocht moest worden. In het verleden was het zo, zegt hij, dat bij de belastingen wetten werden voorbereid zonder de belanghebbenden erbij te betrekken of met hen te communiceren. Dat wordt nu anders aangepakt. “We hebben nu in ieder geval draagvlak bij grote delen van de samenleving.” Hoe hoog de BTW wordt is nog onduidelijk.

De belastingdienst gaat voorstellen aan de regering doen, maar uiteindelijk is het De Nationale Assemblee die het laatste woord heeft wanneer de wet in het parlement wordt behandeld. In de regio bedraagt de BTW gemiddeld 15 tot 17 procent met enkele uitschieters van boven de 20 procent. Van Dijk erkent dat er met de introductie van de BTW sprake zal zijn van een zekere mate van inflatie.

Hij legt verder uit dat er met de nieuwe belastingvorm geen sprake is van lastenverzwaring voor de samenleving. Er is eerder sprake van verschuiving van de belastingdruk, omdat tarieven in de inkomstensfeer zullen worden verlaagd. “De druk op loon- en inkomstenbelasting zal iets verlaagd worden en de druk op consumptiebelasting zullen we ietwat verhogen. Het is geen belastingverzwaring maar een verschuiving”, zegt de directeur. Het accent zal met de hervormingen meer komen te liggen op indirecte belastingen.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top