Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Verpletterende verkiezingszege voor partij Arubaanse premier Eman

ZATERDAG, 28 SEPTEMBER 2013

ORANJESTAD — Voor een uitzinnige menigte kwalificeerde AVP-leider Mike Eman (AVP) vannacht de (voorlopige) verkiezingsuitslag van 2013 als een historische overwinning. Net als vier jaar geleden, maar dit keer waren de cijfers ernaar: nooit eerder kwam een politieke partij met 13 zetels (12 plus 1 restzetel) in het parlement sinds de Status Aparte van Aruba. De AVP kreeg 33.123 stemmen en dat is meer dan de helft (57 – 58 procent) van het totale aantal stemmen dat gisteren werd uitgebracht.

De resultaten waren tegen 1 uur ‘s nachts bekend, maar het was al veel eerder op de avond duidelijk dat de regeringspartij opnieuw de verkiezingen zou winnen. Bovendien overtuigender dan vier jaar geleden, wat eveneens bijzonder is voor een regeringspartij. De landkaart, die op tv werd vertoond om te laten zien welke kleur domineerde op het eiland, liet er geen twijfel over bestaan: Aruba kleurde in alle stemgebieden, met uitzondering van een, groen. Met vooral een opvallende groei in het gebied Paradera, Piedra Plat en Ayo, waar de partij meer dan 1300 stemmen meer binnenhaalde dan in 2009. Een gebied dat van oudsher dominant MEP was, maar waar vier jaar geleden al een verschuiving zichtbaar was naar groen en de partijen gelijk opgingen, en waar nu de wijzer overtuigend door is geslagen naar de AVP.

Eman noemde de wijk Ayo ook in het bijzonder tijdens zijn overwinningstoespraak bij het partijhuis in Oranjestad, waar de aanhangers zich traditiegetrouw na de verkiezingsuitslag verzamelden. Rond 1 uur ‘s nachts bedankte hij daar de partijaanhangers, net als vier jaar geleden ook in het Spaans en Patois, aangezien de AVP zich eveneens sterk richt op immigrantengroepen. Hij bekritiseerde politiek opponent MEP voor het voeren van een ‘negatieve’ campagne in plaats van van het aanbod gebruik te maken dat Eman vier jaar geleden deed om als oppositiepartij aan te haken met ‘constructieve ideeën en positieve ondersteuning’ bij de ‘cambio’ (verandering) die de AVP indertijd voor Aruba wenste. De partijleider beloofde verder de komende regeerperiode weer een ‘menselijke en eerlijke’ regering te vormen die niemand zal vervolgen. Mensen die nu nog werkloos zijn gaat de regering aan een baan helpen en ‘de armen zullen we omarmen’.

Inmiddels heeft vanuit Nederland minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) Eman gefeliciteerd met de uitslag. “Als Eman minister-president blijft, verwacht ik dat we de prima samenwerking tussen Aruba en Nederland de komende jaren kunnen voortzetten.”

Verloop verkiezingen

Korpschef Dolfi Richardson liet vanmorgen weten dat de verkiezingsdag en ook de hele verkiezingen heel goed zijn gegaan en zonder noemenswaardige incidenten zijn verlopen. “We kunnen ontzettend trots zijn op Aruba. Ik wil ook de partijleiders feliciteren dat zij hun achterban in het gareel hebben weten te houden. En de collega’s; we waren goed voorbereid op alles.” Kleine partijen

De kleine partijen konden gisteren geen verschil uitmaken. Het volk koos overduidelijk voor de grote partijen (bijna 90 procent van de stemmen). Alleen de PDR is bezig met een gestage opmars. De rode partij kreeg meer stemmen (2 procent), maar kon dat niet verzilveren door een extra zetel in het parlement.

Bron: Amigoe, Aruba

 

Goede opkomst verkiezingen

ZATERDAG, 28 SEPTEMBER 2013

ORANJESTAD — 84 procent van de 68.758 kiesgerechtigden heeft gisteren een stem uitgebracht. Of dat beter is dan bij de vorige verkiezingen, is echter nog onduidelijk.

Op de website overheid.aw geeft de overheid aan dat vier jaar geleden 86 procent van de toen 64.602 kiesgerechtigden een stem uitbracht. 55.121 geldige stemmen werden uitgebracht en 629 ongeldige. De pers heeft een voorlopige uitslag gekregen van de overheid, maar daarop staat een ander opkomstpercentage van de vorige verkiezingen, namelijk 81 procent ofwel 52.425 stemmen die zijn gedaan. Vanmorgen konAmigoe echter van de betrokken overheidsinstanties geen duidelijkheid krijgen over dit verschil.

Toch is het opkomstpercentage hoog, vooral in de gebieden St. Cruz – Macuarima – Kadushi Largo (85 procent) en Paradera Piedra Plat – Ayo (83 procent). Aan de oostkant (Cura Cabay- Brazil – San Nicolas) stemde percentueel wat minder mensen (78 procent).

In vijf van de zes stemgebieden (meerdere stembureaus) kreeg AVP de meeste stemmen. Alleen in St. Cruz – Macuarima – Kadushi Largo won MEP met 4174 stemmen (wel een paar honderd minder dan in 2009) van de groene partij die 3040 kreeg. Dit laatste betekende overigens feitelijk een winst voor AVP van bijna 900 stemmen ten opzichte van vier jaar terug.

De groene partij kreeg de meeste stemmen in het gebied Madiki – Oranjestad – Dakota – Camacuri, namelijk 8925 stemmen. Dat is bijna 1300 meer dan in 2009. In dit gebied kreeg MEP slechts 2366 stemmen en dat is bovendien zo’n 350 stemmen minder dan vier jaar geleden. Bij deze aantallen zitten ook de stemmen van de mobiele stembureaus.

Overigens zijn deze uitslagen nog niet definitief. De kiesuitslag wordt pas op 2 oktober officieel vastgesteld. Vanaf vandaag worden de individuele stemmen geteld en wordt duidelijk welke kandidaten de meeste stemmen hebben gekregen. Op dit moment is Betico Croes nog steeds recordhouder met 8879 stemmen (20,4 procent van de stemgerechtigden toen). Percentueel gezien staat Henny Eman op nummer 2 (13,6 procent), toen 6230 stemmen. Broer Mike Eman staat op nummer 3 met 12,5 procent in 2009, ofwel 8088 stemmen.

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top