Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Vernieuwing Code Corporate Governance op Curacao

3 OKTOBER 2013

Willemstad – Om te kijken of het in de toekomst voorkomen kan worden dat ambtenaren of politieke beleidsmedewerkers van ministers tot commissaris benoemd worden – zoals bij Tara Asjes-Prins het geval is geweest – is er een commissie ingesteld die de code of Corporate Governance onder de loep zal nemen. Dat heeft partijleider Alex Rosaria (PAIS) desgevraagd laten weten. Rondom de benoeming van Asjes-Prins – echtgenote van premier Ivar Asjes (Pueblo Soberano) – wordt echter geen actie meer ondernomen door PAIS.

,,Ons standpunt hebben we duidelijk gemaakt: we denken dat het niet goed is dat ambtenaren commissaris worden. We zijn niet tegen ambtenaren, maar we zullen ze niet voor het commissariaat benaderen. Dat is een slecht idee vanwege belangenverstrengeling”, aldus Rosaria. Het transitiekabinet Hodge (aangesteld en gesteund door PS/PAIS/PNP/Sulvaran) heeft destijds over Asjes-Prins de beslissing genomen, toen Asjes overigens nog geen premier was.

Omdat er in het besluit een fout stond, zijn de papieren teruggestuurd en moesten ze onlangs alsnog door de huidige minister van Economische Ontwikkeling Stanley Palm (PAIS) ondertekend worden. ,,Er is een politieke afspraak dat partijen niet naar andere partijen gaan om te zeggen dat ze een persoon niet willen hebben. De code of Corporate Governance beschouwt het niet als belangenverstrengeling en verbiedt benoeming van een ambtenaar niet.”

Asjes-Prins is onder andere commissaris bij overheidsnutsbedrijf Aqualectra en bestuurslid van toeristenbureau Curaçao Tourism Development Foundation (CTDF). Toch moet daarnaar gekeken worden, stelt Rosaria, en dus zal de commissie hiermee aan de slag gaan. Onder meer oud-premier Etienne Ys, Mike Willem en juriste Sueena Francisco zullen in de commissie deelnemen. ,,De commissie zal onder meer kijken naar hoe de code of Corporate Governance heeft gewerkt en wat de internationale normen zijn. De commissie zal aanbevelingen gaan doen voor vernieuwing van de code.”

Dat deze benoeming alsnog heeft plaatsgevonden, is nu niet anders, aldus Rosaria. ,,We kunnen niets forceren. In een coalitie moet je goed samenwerken, maar je houdt je eigen identiteit. We hopen wel dat we andere partijen kunnen over- tuigen dat onze richtlijnen goed en transparant zijn. Het gaat er om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden.”

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top