Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Verdachte in moordzaak Curaçaose politicus Helmin Wiels dood in cel gevonden

ZATERDAG, 07 SEPTEMBER 2013

WILLEMSTAD — Luigi Lorenzo Florentina, beter bekend als ‘Pretu’, werd gisteravond om kwart over elf dood aangetroffen in zijn cel in Barber. Alles wijst erop dat hij zelfmoord heeft gepleegd, aldus OM-woordvoerder Guillano Schoop. Het lichaam is in beslag genomen voor lijkschouwing. Een volledige onderzoek moet echter uitwijzen wat er precies is gebeurd.

Uit dat onderzoek moet blijken of de moordverdachte zich opgehangen heeft, of hij gebruik heeft gemaakt van de tralies en wat hij heeft gebruikt om zichzelf te doden. Er moet ook onderzocht worden of hier inderdaad sprake is van zelfmoord. Het OM is er echter van overtuigd dat dit het geval is.

Het lichaam van Pretu wordt weggebracht voor lijkschouwing.

De Landsrecherche is belast met het onderzoek. Alle bij het onderzoek betrokken agenten waren gisteren in Barber aanwezig en zijn direct met een onderzoek begonnen. Volgens bronnen zijn de bewakers al gehoord. Schoop kon dit echter niet bevestigen.

Pretu zou volgende week vrijdag terechtstaan voor de moord op zijn overbuurman Raúl Martinez, die door de politie wordt beschouwd als een van de daders van de moord op PS-leider Helmin Wiels op 5 mei.

De moordverdachte werd afgelopen dinsdag overgeplaatst van de zwaar beveiligde marinekazerne Suffisant naar een politiecel in Barber. Hij zat iets meer dan 60 dagen in de marinekazerne. Eind augustus heeft de rechter-commissaris (RC) echter zijn gevangenhouding met 30 dagen verlengd. Daarnaast heeft de RC het verzoek van zijn raadsvrouw Marije Vaders om hem over te plaatsen, toegewezen. Het Openbaar Ministerie (OM) kon kiezen tussen de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) of de politiecellen in Barber. Er werd uiteindelijk uit veiligheidsoverwegingen en conform zijn eigen wens besloten hem in Barber op te sluiten, in afwachting van de behandeling van zijn zaak.

Minister van Justitie Nelson Navarro zei afgelopen donderdag nog dat er voor Barber is gekozen en niet voor de lokale gevangenis, omdat hij daar onvoldoende beschermd zou kunnen worden.

De man heeft tot zijn dood nooit een verklaring afgelegd over zijn al dan niet betrokkenheid bij de moord op Martinez in juni noch op Wiels een maand eerder. Bij de behandeling van alle eerder ingediende (schorsings-/opheffings)verzoeken heeft zijn raadsvrouw het woord gevoerd.

Pretu mocht wel bezoek ontvangen, bevestigt de OM-woordvoerder. Dit was in de eerste weken van zijn voorlopige hechtenis niet mogelijk, maar de laatste vier tot vijf weken mocht hij twee keer per week bezoek hebben. De moordverdachte had ook de mogelijkheid om te bellen.

De 26-jarige moordverdachte werd op 15 juni in Zoetermeer opgepakt en naar Curaçao overgebracht voor de moord op Martinez. Die werd op 4 juni zwaar verminkt gevonden op de vlakte van San Pedro. Na de moord op Martinez werd zowel diens woning als die van Pretu meerdere malen betreden voor onderzoek. Volgens bronnen behoorden beide mannen tot dezelfde bende van Koraal Specht.

Reactie Vaders

Vaders is diep geschokt door de dood van haar cliënt. “Ik heb hem woensdag nog bezocht en hij was erg tevreden met zijn overplaatsing en het verloop van zijn zaak. We hebben een goed gesprek gehad en zelfs nog over een aantal zaken gelachen. Het nieuws over de dood van mijn cliënt heeft mij derhalve ook bijzonder geraakt. Voor mijn cliënt was zijn detentie in de kazerne onverdraagzaam en hij wilde al langere tijd naar Barber of het SDKK. De RC heeft afgelopen week inderdaad beslist dat mijn cliënt naar Barber of het SDKK moest worden overgeplaatst, omdat de kazerne niet geschikt is voor de detentie van een verdachte voor langere termijn. Het OM heeft ervoor gekozen om mijn cliënt naar Barber over te plaatsen, hetgeen ook overeenkomstig de wens was van cliënt. Hierbij dien ik op te merken dat de veiligheid van mijn cliënt geheel onder de verantwoordelijkheid van het OM viel. Het is het OM dat ervoor moet zorgdragen dat een verdachte niet alleen op een adequate manier en plaats wordt gedetineerd en zijn rechten niet worden geschonden, maar ook dat hij geen gevaar loopt en geen gevaar voor zichzelf vormt. Als advocaat ben ik verplicht te strijden voor de rechten en wensen van mijn cliënt. Dit is een tragisch gebeuren. Mijn medeleven gaat uit naar de familie en vrienden van mijn cliënt.”

Nog een verdachte

Er zit momenteel officieel één verdachte vast voor de moord op Wiels. Het gaat hier om de 43-jarige vrouw Monica Bergonje, die begin augustus werd opgepakt. Het is officieel niet bekend waar ze opgesloten is. Volgens welingelichte bronnen is de vrouw niet in SDKK noch op Barber opgesloten. Amigoe kan om veiligheidsredenen echter niet bekendmaken waar ze wel voorlopig wordt vastgehouden. De RC heeft onlangs op verzoek van de officier van justitie haar voorlopige hechtenis met zestig dagen verlengd. Haar gevangenhouding kan nog twee keer met dertig dagen worden verlengd, voordat het OM een datum zal moeten prikken voor (pro-forma) behandeling van de zaak.

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top