Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Meer koopkracht voor Caribisch Nederland

DONDERDAG, 11 OKTOBER 2012

DEN HAAG — De koopkracht van inwoners op Bonaire, St. Eustatius en Saba wordt verbeterd. Delegaties van de drie eilanden hebben de week van Caribisch Nederland gebruikt om hierover afspraken te maken met staatssecretaris Frans Weekers van Financiën. In aanvulling hierop zijn afspraken gemaakt over investeringen in de kinderopvang, voor de renovatie van schoolgebouwen en een hogere toeslag voor arbeidsongeschikten. “We hebben resultaten bereikt op de gebieden waar de burger het meest behoefte aan had”, zei gedeputeerde Burney El Hage van Bonaire na afloop.

De koopkrachtverbetering is het gevolg van een verlaging van de accijns op benzine met tien dollarcent, een uitbreiding van het aantal producenten waarvoor geen Algemene Bestedingsbelasting (AAB) geldt en een gedeeltelijke vrijstelling voor belastingen op tweede woningen. Daarnaast zijn er afspraken die de economie een impuls moeten geven, waaronder een verlaging van de algemene vastgoedbelasting naar 0,8 procent en voor hotels naar 0,4 procent. Tevens is er een belastingvoordeel voor nieuwbouw en de renovatie of uitbreiding van bestaande gebouwen.

De maatregelen zijn mogelijk, omdat het nieuwe belastingstelsel circa 12 miljoen dollar meer op heeft gebracht dan oorspronkelijk geraamd. Gecorrigeerd voor de inflatie en de lastenverlichting die eerder werd doorgevoerd, blijft er een bedrag van vijf miljoen dollar over. Staatssecretaris Weekers beloofde ook dat de voorlichting over het toepassen van de ABB wordt geïntensiveerd, aangezien de foutieve toepassing hiervan bij heeft gedragen aan de hogere prijzen.

Met Onderwijs-minister Marja Van Bijsterveldt-Vliegenthart zijn afspraken gemaakt over de verbetering van schoolgebouwen, vastgelegd in het Onderwijshuisvestingsplan voor elk van de drie eilanden en gefinancierd door de Bestuurscolleges en het ministerie. Op Bonaire gaat het om een investering van 19,1 miljoen dollar voor het BC en 34,9 miljoen voor het ministerie, op St. Eustatius om respectievelijk 4 miljoen en 8,7 miljoen en op Saba 1,3 en 7,6 miljoen.

Enthousiasme

Tijdens de afsluitende persconferentie spraken zowel minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken als de delegatieleden vol enthousiasme over de constructieve wijze waarop de onderhandelingen plaatsvonden, zeker vergeleken met hetgeen in maart plaatsvond, toen de delegaties het overleg zelfs voortijdig wilden verlaten. “Het allerbelangrijkste is de constatering dat we dichter naar elkaar toe gegroeid zijn”, zei Spies.

Volgens gedeputeerde Koos Sneek van St. Eustatius heeft de betere voorbereiding van de Caribische delegaties en de Nederlandse delegatie enorm bijgedragen aan de sfeer. “Er is beter naar ons geluisterd door vrijwel alle ministeries.” Hij gaf als voorbeeld dat de vier miljoen dollar, die het eiland in het onderwijs moet investeren en die wordt voorgeschoten door Nederland, aanvankelijk binnen acht jaar terugbetaald moest worden. Nadat Sneek duidelijk maakte dat dit voor het eiland een extra uitgave van een half miljoen per jaar zou zijn, werd die terugbetalingstermijn verlengd tot twintig jaar.

Ook Chris Johnson van Saba sprak over een enorm verschil met de vorige ontmoeting. “We hebben het gevoel alsof we weer zijn opgenomen in de familie. Nu moeten we ervoor zorgen dat we dat gevoel ook aan onze bevolkingen kunnen overdragen als we terug zijn op de eilanden.’’ Dat laatste benadrukte ook de Bonairiaanse gedeputeerde El Hage. “Nu is het de beurt aan de eilanden om in beweging te komen.” El Hage noemde als voorbeeld de verantwoordelijkheid van de overheid om erop toe te zien dat producten, waarvoor geen ABB geldt, ook daadwerkelijk niet te duur zijn.

 

Uitkeringen BES toch iets omhoog

11 OKTOBER 2012

DEN HAAG – Een aantal sociale uitkeringen in Caribisch Nederland wordt verhoogd. Dat zijn de delegaties van de BES-eilanden overeengekomen tijdens besprekingen op het Nederlandse ministerie van SZW.

AD 11.10.12 BES I

Share this page:
« Back
Back to Top