Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Tweede Kamer akkoord met wijziging Nederlandse Grondwet mbt BES-eilanden

DINSDAG, 23 OKTOBER 2012

DEN HAAG — De Tweede Kamer is vandaag akkoord gegaan met de toevoeging van Bonaire, St. Eustatius en Saba aan de Grondwet als openbare lichamen van Nederland en de met regeling van het indirecte stemrecht van de inwoners voor de Eerste Kamer via hun stemrecht voor de Eilandsraad. Maar de wijziging wordt pas ingevoerd als er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen hebben plaatsgevonden en het voorstel dan voor een tweede keer op een meerderheid kan rekenen.

Tijdens het debat over het voorstel dat eerder deze maand plaatsvond, was de Tweede Kamer bezorgd dat met een wijziging van de Grondwet vooruit werd gelopen op de evaluatie van de huidige staatkundige structuur in 2015. Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken garandeerde echter dat de evaluatie zonder beperkingen plaats kan vinden.

Ook het stemrecht voor niet-Nederlanders kwam toen aan de orde. PvdA, D66 en ChristenUnie gaven aan dat niet-Nederlanders in elk geval het recht moeten hebben om voor de Eilandsraad te kiezen, ook al krijgen ze daarmee indirect stemrecht voor de Eerste Kamer. VVD, SP en CDA zijn pertinent tegen invloed van buitenlanders op de samenstelling van de Eerste Kamer. In de nu goedgekeurde wijziging van de Grondwet wordt de mogelijkheid opengelaten om nog een oplossing te vinden voor dat dilemma. Een motie van D66 en ChristenUnie om nu al alternatieven te onderzoeken werd verworpen.

Share this page:
« Back
Back to Top