Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Tandartsen accepteren geen BZV-garantiekaart op Curaçao

DONDERDAG, 13 SEPTEMBER 2012

WILLEMSTAD — BZV-verzekerden moeten hun tandheelkundige zorg contant betalen. Op 5 september zijn de Curaçaose tandartsen tot deze actie overgegaan. Dat zegt Raymond Boskaljon, woordvoerder van de Curaçao Dental Society (CDS). De zorgverzekeraar heeft een betalingsachterstand, die de periode 2011 tot en met april 2012 beslaat. Het is onzeker of de overheid de volledige schuld gaat betalen.

Volgens Boskaljon moesten de tandartsen deze actie op touw zetten omdat de betaling van de BZV langdurig uitblijft. De nota’s die de tandartsen indienden werden vaak maar gedeeltelijk uitbetaald. “Dat is een chronisch probleem geworden”, zegt Boskaljon. Onlangs stuurden de tandartsen een brandbrief naar de regering. “We zijn een tijdje met ze in gesprek geweest. Laatst kregen we te horen dat zij waarschijnlijk op 14 september de helft van de uistaande schuld zullen aflossen. Op de rest van het bedrag is nog geen zicht. Het probleem is nog niet opgelost”, zegt Boskaljon.

Daarom gaan de tandartsen door met de actie. “We stoppen pas als het hele bedrag is gestort. Voor hetzelfde geld kan het heel lang gaan duren. Wij doen het juist om te voorkomen dat de schuld blijft oplopen.” Eerst kregen de tandartsen te horen dat de achterstallige betaling werd veroorzaakt door een administratief probleem. “Nu blijkt het een financieel probleem te zijn, wat wij al vermoedden”, zegt Boskaljon.

Patiënten met een BZV-garantiekaart moeten zelf de tandheelkundige behandeling voorschieten. BZV-verzekerden bestaan uit alle (semi-)ambtenaren met familie, PP-patiënten en FZOG-verzekerden. Zij krijgen een specificatie mee, waarmee ze het geld van de zorgverzekeraar terug kunnen krijgen. De actie komt het hardst aan bij de PP-patiënten. Onder de PP-regeling krijgen zij alle behandelingen volledig vergoed. Nu draaien ze er zelf voor op. “De minderbedeelde mensen zijn de pineut van de financiële perikelen van de overheid”, vertelt Boskaljon. De lokale tandartsen zitten al 20 jaar met de overheid om de tafel omdat er geen geld is. Met de geboorte van het nieuwe land Curaçao dachten de zorgverleners dat het slechte betaalgedrag van de overheid eindelijk achter de rug zou zijn. “In minder dan twee jaar is de situatie onveranderd of zelfs verergerd. De frustratie bij ons is best groot”, zegt de woordvoerder van CDS.

BZV is in mei opgegaan in de SVB, de publieke zorgverzekeraar. De SVB is niet verantwoordelijk voor de schulden die vóór mei zijn gemaakt. De ministeries van Financiën en Gezondheid zoeken gezamenlijk naar een oplossing.

Share this page:
« Back
Back to Top