Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Suze Holband in Suriname: Verloskundigen moeten zelfstandig opereren’

10/06/2013

PARAMARIBO – De landelijke dekking van honderd verloskundigen zal nog een poos op zich laten wachten. “Als er niet verder wordt opgeleid, zie ik het tekort de komende twee tot drie jaren niet opgelost worden”, huivert Suze Holband, voorzitter van de Vereniging van Verloskundigen.

Er zijn zeventig actieve verloskundigen die werkzaam zijn in het kustgebied.

Op dit moment zijn er twee groepen in opleiding, bij elkaar zijn dat er nog geen dertig. De eerste groep nadert de afrondende fase, terwijl de tweede groep pas gestart is.

Er is al geruime tijd sprake van een tekort. Dit komt omdat er vijf jaren lang geen opleiding in deze beroepsgroep is verzorgd. Om landelijk te kunnen werken zou het aantal honderd moeten zijn. Ook verkeert de beroepsgroep in een transitie fase, zegt Holband. Verder speelt vergrijzing de sector parten.

Zelfstandig

De verloskundigen zijn werkzaam in de vier ziekenhuizen in Paramaribo en in het streekziekenhuis Nickerie. De verloskundigen verbonden aan RGD werken in de kuststrook. In het binnenland worden bevallingen geleid door de gezondheidassistenten van de RGD.

De voorzitter merkt op dat de doelgroep om verschillende redenen niet gemotiveerd is. Het beroep zou niet aantrekkelijk genoeg zijn. Volgens Holband zou het beroep verheven moeten worden tot een zelfstandige. Ze vindt dat de doelgroep de positie zou moeten krijgen die ze verdient. “Het is een medisch zelfstandig beroep”, benadrukt Holband. Ze zegt dat het altijd beter is om zelfstandig te werken dan gekoppeld te zijn aan een ziekeninstelling.

“Ons werk kan je vergelijken met ondernemers. Wij zijn preventief bezig. Wij horen in het veld bezig te zijn. Desalniettemin merkt ze op dat verloskundigen bezig zijn hun plaats op te eisen en te zorgen voor positie verbetering op weg naar 2015, wanneer de Millennium Developmentgoals behaald moeten worden.

De voorzitter zegt dat Volksgezondheid in verband hiermee een aantal actiepunten heeft samengesteld. De verloskundigen zullen een wezenlijke bijdrage leveren ter realisatie hiervan, weet Holband.

Bron: De Ware Tijd,  Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top