Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Suriname trekt zich niet terug uit mensenrechtensysteem Organisatie van Amerikaanse Staten

17/09/2013

Paramaribo – Suriname gaat niet zover als Venezuela. Het land blijft deel van het mensenrechtensysteem van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). De regering heeft evenals andere landen in de regio kritiek op het systeem en vindt dat een grondige evaluatie moet komen.

Voldoet het nog aan de beginselen en hoe kan desgewenst daar verandering in komen?

Een vraagstuk dat de komende week in New York zeker besproken zal worden door Unasur-ministers van Buitenlandse Zaken, in de nasleep van Venezuela’s terugtrekking uit het Inter- Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens en de Inter-Amerikaanse Commissie voor de rechten van de Mens. Caracas voerde vorige week dinsdag het besluit van de inmiddels overleden president Hugo Chavez uit.

Onder de loep

“We zijn niet op het punt om uit te stappen. We zijn wel op een punt waarbij we vinden dat een kritische beschouwing plaats moet vinden van deze instituten”, zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. Een aantal Zuid-Amerikaanse landen waaronder Suriname is van oordeel dat de rol, doelstellingen, conceptie en waarde van het hof achterhaald zijn en “renovatie behoeven”. “Het concrete gevoel is dat men denkt dat er te veel beïnvloeding van buiten plaatsvindt – met name door ngo’s – bij beslissingen die genomen worden door dit hof”, voegt de bewindsman eraan toe. Landen als Bolivia, Ecuador en Venezuela hebben enorm veel kritiek op de twee OASinstituten. Brazilië had zelfs zijn ambassadeur bij de OAS teruggeroepen.

President Desi Bouterse heeft tijdens zijn toespraak in 2011 tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties al gezinspeeld op evaluatie van het OASsysteem, maar ook op die van de Verenigde Naties. “Het is tijd dat deze organisaties weer op de operatietafel gelegd worden om te kijken of de toen gestelde doelen en de instrumenten daarvoor nog waardevol zijn.” Te vaak komt het voor dat deze supranationale instellingen beslissingen nemen die indruisen tegen de nationale agenda’s van de lidlanden.

Van binnen uit

De vraag in de regio is nu of de landen niet meer zeggenschap moeten krijgen binnen de OAS-instituten en instrumenten en hoe deze zouden moeten functioneren. Om dat te realiseren worden nu steeds meer initiatieven ondernomen om “van binnenuit veranderingen” te realiseren. Nu wordt onderling veel meer afstemming gepleegd om kandidaten uit Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied te krijgen op opengevallen posten in de voornoemde OAS-instituten.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top