Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Suriname machteloos tegen spionage VS

05/09/2013

Paramaribo – Suriname is niet bij machte iets te doen tegen eventuele electronische spionage van de Verenigde Staten. De Staat heeft de technologische mogelijkheden, menskracht en het kapitaal daar niet voor.

Mocht überhaupt bekend worden dat de regering evenals in andere landen ook is of wordt bespioneerd, kan dat slechts “als kennisgeving” worden aangenomen, zegt president Desi Bouterse. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken is ook nuchter over deze kwestie.

Machteloos

“Ik denk niet dat we als land in staat zijn ons efficiënt daartegen te beschermen.” Of de regering indicaties heeft dat ook zij bespioneerd wordt, is onduidelijk. Zelfs grote landen kunnen dat volgens de bewindsman niet. Lackin wijst daarbij op de situatie in Suriname waarbij het regeringsgebouw pal tegenover de Amerikaanse ambassade met allerlei modern communicatieapparatuur op het dak staat en de Nederlandse ambassade vlak achter het ministerie van Buitenlandse Zaken.

“We moeten ons zelf niet voor de gek houden, we zijn niet in staat iets te doen”, zegt hij machteloos. Verwijzend naar het gebruik van telefoons, radio en tv, voegde president Bouterse eraan toe dat deze apparatuur en de technologie die daarmee gemoeid is mogelijkheden bieden voor bespionering. “We are in the system and Big Brother is watching you”, stelt het staatshoofd.

Bedreiging

Unasur-leiders hebben tijdens de top vrijdag in Paramaribo de spionageactiviteiten van de Verenigde Staten in Unasur-landen krachtig afgewezen. De handelingen van Washington zijn volgens de presidenten van Zuid-Amerika niet alleen een bedreiging tegen de veiligheid, maar ook een ernstige inbreuk op de mensen, burger en politieke rechten. “De Raad verwerpt resoluut de onderschepping van telecommunicatie en de spionageactiviteiten in onze landen door de nationale veiligheidsorganisatie van de Amerikaanse regering, of wie zich ook bezighoudt met dergelijke activiteiten, die een bedreiging vormen voor de veiligheid en ernstige inbreuken zijn op de mensenrechten, de burgerrechten en de politieke rechten, het internationaal recht en onze onderscheiden soevereiniteit en schade berokkenen aan de betrekkingen tussen staten”, staat in de Paramaribo-verklaring die aan het einde van de top is uitgegeven.

Opheldering

Lackin geeft aan dat Unasur opheldering zal vragen bij Washington. Naar aanleiding van het spionageschandaal heeft de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, de VS-ambassadeur in Brazilië op het matje geroepen. Uit informatie die door Eric Snowden is gelekt, blijkt dat president Dilma Rousseff werd bespioneerd. Zelfs haar emails zouden zijn onderschept door de Amerikanen.

De Defensieraad van Unasur en de Raad voor Infrastuctuur en Planning hebben de opdracht gekregen, zegt minister Lackin, mogelijkheden te bedenken die uitgevoerd kunnen worden om de cybernetbeveiling in Unasur-landen te verbeteren om zo spionageactiviteiten te bemoeilijken. Het streven is ook om de glasvezelnetwerken van de lidlanden op elkaar aan te sluiten, met als doel de telecommunicatie van de landen beter te beveiligen, de ontwikkeling van de regionale technologie te versterken en de digitale inclusie te bevorderen.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top