Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Suriname introduceert goudbelasting in 2014

01/10/2013

PARAMARIBO – In een poging een substantiëler deel uit de goudsector in staatskas te brengen, introduceert de regering in 2014 de goudbelasting. Verwacht wordt dat deze belastingvorm SRD 60 miljoen zal opbrengen.

Zo schrijft minister van Financiën, Adelien Wijnerman, in de Financiële Nota 2014. President Desi Bouterse presenteerde maandag de conceptbegroting 2014 inclusief de Financiële Nota aan De Nationale Assemblee.

In 2012 is totaal bijna SRD 1.6 miljard verkregen aan inkomsten uit directe belastingen, terwijl dat in 2011 ongeveer SRD 1.3 miljard was: een stijging van circa 18.2 procent. De bewindsvrouw schrijft de toenemende inkomsten uit inkomstenbelasting voornamelijk toe aan “de economische groei die zich voltrok in 2012” en onder andere een toename van economische bedrijvigheid tot gevolg had. Voor de eerste helft van 2013 is reeds SRD 789 miljoen aan directe belastingen ontvangen. Belastingen innen bij porknokkers bleek echter een serieus probleem.

“Een groot struikelblok echter vormt de inning van inkomstenbelastingen uit de informele goudmijnsector. Door de Commissie Ordening Goudsector is reeds een aanvang gemaakt met de ordening van deze sector, met de bedoeling deze ook onder het gezichtsveld van de Belastingdienst te brengen.” Het is de commissie volgens Wijnerman nog niet gelukt om in samenwerking met de belastingdienst op effectieve wijze inkomstenbelasting te innen. Met de introductie van de goudbelasting wordt een eerste aanzet gegeven om meer inkomsten te genereren uit de goudsector.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

 

Ordeningscommissie ondersteunt bij inning goudbelasting

03/10/2013

PARAMARIBO – Bij de inning van goudbelasting zal de commissie Ordening Goud Sector (OGS) haar bijdrage leveren. “Wij identificeren de belastingplichtigen en ondersteunen waar nodig bij het innen van de gelden .” Dat zegt voorzitter Gerold Dompig in reactie van het voornemen van de regering om in 2014 een goudbelasting te gaan heffen.

Minister van Financiën, Adelien Wijnerman, schreef in de financiële nota dat de inning van inkomstenbelasting uit de informele goudsector “een groot struikelblok vormt”. In de taken van de OGS is ook het identificeren van belastingplichten opgenomen. Daar is het OGS-team in de goudvelden dan ook mee bezig.

Vooralsnog is het volgens Wijnerman echter nog niet gelukt om op effectieve wijze belasting te innen uit die sector. “OGS speelt daarbij een cruciale rol, want één van de redenen wat het problematisch maakt is de onbereikbaarheid van deze personen.”

De regering wil meer inkomsten halen uit de goudsector en daarvoor zal de goudbelasting geïntroduceerd worden. “Ik denk dat er bij die hele goudordening ook een herziening van de belastingheffing van de goudsector hoort”, aldus Dompig. Zo verwacht hij dat de 2,5 procent die  opkopers afstaan, met een paar procent verhoogd wordt.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top