Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Suriname begint onderzoek naar ‘grottenziekte’ bij hiv-patiënten

27/06/2013

PARAMARIBO – In Suriname sterven onnodig veel hiv-patiënten aan een bijkomende ziekte: histoplasmose, in het Engels ook wel ‘grottenziekte’ genoemd. Dat is althans het vermoeden van Sigrid Mac Donald-Ottevanger, arts-onderzoeker bij de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Suriname.

Maandag presenteerde ze tijdens een wetenschappelijk symposium op het AZP het onderzoek dat ze vanaf 1 augustus gaat uitvoeren.

Histoplasmose is een schimmelinfectie, waar mensen met een goed immuunsysteem weinig last van hebben, maar die dodelijk kan zijn voor mensen die hiv hebben. In het Amazonegebied is histoplasmose de eerste doodsoorzaak voor mensen met aids.

De Engelse benaming, ‘grottenziekte’, verwijst naar het feit dat het virus voorkomt in de uitwerpselen van vleermuizen. “Grotten hebben we niet in Suriname, maar vleermuizen zijn overal, dus in feite loopt iedereen gevaar”, zegt Mac Donald. Overdracht vindt echter niet van mens tot mens plaats.

Vochtig

Histoplasmose komt vooral in de vochtige delen van de wereld voor, zoals het zuiden van de Verenigde Staten, Centraal-Amerika en India. In Frans-Guyana is er veel onderzoek naar gedaan en daar komt het veel voor, daarom neemt Mac Donald aan dat het hier ook zo is.

De ziekteverschijnselen lijken op griep: histoplasmose heeft veel weg van tuberculose. Daardoor wordt nu vaak de verkeerde diagnose gesteld, waardoor patiënten niet de juiste behandeling krijgen.

De huidige methode om histoplasmose vast te stellen is door beenmerg op ‘kweek’ te zetten. “Dat duurt weken”, vertelde Mac Donald. “Tegen de tijd dat het resultaat van de kweek terugkomt, is de patiënt vaak al overleden.”

Injecties

En dat terwijl histoplasmose goed te behandelen is, met pillen of injecties. Daarom start het AZP op 1 augustus met een onderzoek, waarbij een nieuwe snelle diagnosemethode wordt vergeleken met de oude methode. De nieuwe methode is net op de markt en is nog nergens gebruikt. Hij maakt gebruik van urine. Zo moet blijken of de nieuwe methode betrouwbaar is.

“Uiteindelijk hopen we te weten te komen hoeveel levens kunnen worden gered”, zegt Mac Donald. Het onderzoek wordt in samenwerking met Frans-Guyana uitgevoerd, en de wetenschappers willen ook Guyana erbij betrekken. In oktober zal in Suriname het eerste internationale congres over histoplasmose plaatsvinden.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top