Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Suriname achter Guyana in groeiprognoses IMF

11/10/2013

Paramaribo – Samen met Guyana behoort Suriname tot de uitschieters bij de groeiverwachtingen voor het Caribisch Gebied. Voor Suriname verwacht het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dit jaar een groei van 4,7 procent van het bruto nationaal product en volgend jaar 4 procent. Voor Guyana is dat 5,3 procent en 5,8 procent in 2014.

Dat schrijven economen van het IMF in de World Economic Outlook, een inschatting van de wereldeconomie, waarmee de organisatie twee keer per jaar naar buiten komt.

“De Guyanese overheid is eerder gestart om het makkelijker te maken voor buitenlandse bedrijven om in het land te investeren”, reageert Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Guyana heeft bovendien een hoge mate van politieke stabiliteit. “Ze hebben grote investeringen gedaan in de rijst- en suikerindustrie, dat betaalt nu uit”, aldus Welzijn.

Toerismedip

Het IMF is vrij somber over de economische groei voor de rest van het Caribisch Gebied. De eilanden hebben vooral last van een voortdurende dip in het toerisme, en een hoge schuldenlast.

Ook over Zuid-Amerika is het rapport niet uitbundig. De verwachte groei is aan de matige kant met 2,75 procent in 2013. Die moet in 2014 geleidelijk toenemen.De groei in andere grondstoffenexporterende landen zal over het algemeen sterk blijven, wordt opgemaakt uit het rapport. Uitzondering is Venezuela, waar energietekorten en wisselbeperkingen de economische ontwikkeling belemmeren.

Het herstel van de Braziliaanse economische groei die het afgelopen jaar sterk terugviel, zal zich langzaamaan voortzetten. De devaluatie van de Braziliaanse real helpt daarbij. Maar hogere inflatie heeft werkelijke inkomens verminderd, terwijl problemen met voorraad en onzekerheid over beleid, activiteiten kunnen inperken.

Spaartegoeden

De matige prestaties van de regio hebben niet zo’n sterke invloed op Suriname, legt Welzijn uit.

“Wij kunnen alle richtingen op, omdat we ook een goede band met Europa en Amerika hebben.”

Het versterken van de concurrentiepositie, vergroten van de productie en verhogen van investeringen en spaartegoeden zijn de voornaamste uitdagingen voor de regio op middellang termijn. Als er in het binnenland meer wordt gespaard, kan er meer worden geïnvesteerd zonder daarvoor in het buitenland te hoeven lenen.

De wereld moet zich neerleggen bij een lagere groei in China dan waarop velen hoopten: slechts 7,5 procent. Deze lagere groei zal in heel Azië zijn weerslag vinden, schrijven de opstellers van het rapport. De groei daar zal tussen de 6,25 en 6,5 procent zijn.

India

De groei van India is flink lager dan verwacht, met 3,75 procent voor dit jaar en ongeveer 5 procent in 2014. De wereld hoeft niet meer te wachten op grote stimuleringsprogramma’s van de Chinese overheid.

Wereldwijde groei komt vooral van de Verenigde Staten. Het IMF verwacht dat Amerika sneller gaat groeien wanneer de bezuinigingen minder worden en de Staat groei blijft ondersteunen. De huizenmarkt daar wordt al gezonder.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top