Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse verpleegkundigen krijgen training in aanpak bevallingsproblemen

07/10/2013

Paramaribo – De verbetering van vrouwenzorg in het ‘s Lands Hospitaal eist meer gespecialiseerde verpleegkundigen. Daarom is het ziekenhuis vrijdag gestart met de eenjarige opleiding ‘Obstetrie en Gynaecologie Verpleegkunde’, waaraan dertig verpleegkundigen meedoen. Dit gebeurt in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), dat gespecialiseerde verpleegkundige opleidingen verzorgt in Nederland. “Verpleegkundigen zullen na de opleiding in staat zijn om eerste hulp te bieden aan vrouwen die bevallingsproblemen hebben. Ze kunnen daarna de arts inschakelen, waardoor de druk vanuit de verloskamer minder wordt”, geeft Suze Holband als voorbeeld aan. Zij is adjunct verpleegkundig directeur van het ’s Lands Hospitaal.

Moeder- en Kindcentrum

Volgens Holband stoomt de opleiding ook de eerste gespecialiseerde verpleegkundigen klaar voor de verloskamer. Deze afdeling beschikt momenteel niet over deze medewerkers door een personeelstekort.
Holband wijst erop dat het ziekenhuis sinds 2008 de deuren heeft geopend van het Moeder- en Kindcentrum (een modern verloskundig centrum). De bedoeling is om onder meer de moeder- en zuigelingensterfte te verminderen door kwaliteitsverbetering van deze zorg. Het centrum voldoet aan de eisen van de tijd, waarbij privacy, vertrouwelijkheid en participatie van de vaderzijn gegarandeerd. “Ons cliëntenbestand is hierdoor gaan groeien waardoor ook de werkdruk op het verloskundig korps groter is geworden”, legt Holband uit. Het gevolg hiervan is dat de behoefte om meer verloskundigen op te leiden is ontstaan.
Het ziekenhuis is afhankelijk van de centrale verloskundige opleiding die een beperkt aantal studenten toelaat. “Als je wil dat zowel het hospitaal als de medewerker groeit, moet je verder kijken dan je neus lang is. Hierdoor zijn we met het LUMC in contact gekomen”, zegt Holband.

Opleiding
Omdat de opleiding is gebaseerd op de Nederlandse problematiek, is die herschreven naar de Surinaamse situatie. Een verschilpunt ligt volgens Holband bij het aantal tienerzwangerschappen. De cijfers hiervan in Suriname zijn ongeveer 20 procent van alle geboorten op jaarbasis, terwijl die 1 of 2 procent zijn in Nederland. “Dit is ten opzichte van Nederland een groot verschil”, onderstreept Holband.
In de eerstkomende jaren zal de opleiding worden verzorgd zolang er behoefte is. De voorkeur gaat uit naar verpleegkundigen die werkzaam zijn op de kraam-, gynaecologie- en couveuseafdeling. Verpleegkundige Denise Kloppenburg staat te popelen om aan de opleiding mee te doen. “Ik ga een zwangere beter kunnen observeren en adviseren over haar levensstijl”, zegt Kloppenburg, die al ruim twaalf jaar in de verpleging zit.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top