Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse vakbondsleiders willen onderzoek hogere pensioenleeftijd

16/09/2013

PARAMARIBO – Onderzoek naar het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd van 60 naar 65 jaar is volgens diverse vakbondsleiders noodzakelijk. Het voorstel van een hogere pensioenleeftijd is opgenomen in de concept Pensioenwet, die nog in het parlement behandeld moet worden. Door vergrijzing heeft de overheid meer geld nodig om seniore burgers uit te betalen.

“We moeten weten of de mensen wel de behoefte hebben om door te willen werken”, zegt Armand Deekman, voorzitter van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO). Voorzitter Robby Berenstein van de vakcentrale C-47 en vakbondsman Michael Sallons zijn het met Deekman eens.

Allen vragen zich af of met het verhogen van de leeftijd de maximum pensioenregeling ook wordt verhoogd. Voor de 35 dienstjaren krijgt een persoon 70 procent van het salaris als pensioen. “Werkt de persoon 20 jaar, krijgt die 40 procent van het salaris als pensioen”, leggen de vakbondsmannen uit. Indien de pensioengerechtigde leeftijd wordt verhoogd, moet volgens de vakbondsmannen het maximum van 35 jaren ook opgetrokken worden naar bijvoorbeeld 40 dienstjaren. “Dit gaat de regeling interessant maken”, weten ze.

Berenstein is tegen de opvoering van de pensioenleeftijd. Doordat de mensen langer gaan werken, komen er volgens hem geen banen vrij voor de jongeren.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top