Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse procureur-generaal wil ‘speciale berechting’ verslaafde criminelen

28/09/2013

PARAMARIBO – Procureur-generaal (pg) Subhas Punwasi is voorstander van een speciaal berechtingsysteem voor drugsverslaafde criminelen. Hij pleit voor een ‘Drugs Treatment Court’, waarbij drugsverslaafde daders deskundig worden begeleid en niet simpelweg worden veroordeeld tot een celstraf.

De begeleiding moet ervoor zorgen dat de criminelen van hun verslaving afkomen en weer op het rechte pad geraken. Bepaalde delicten zijn volgens Punwasi rechtstreeks te koppelen aan drugsverslaving. Andere landen boeken volgens de pg al geruime tijd succes met dit systeem. Punwasi dringt erop aan dat dit ook in Suriname wordt geïntroduceerd. Vertegenwoordigers van onder meer het Openbaar Ministerie (OM) hebben enige tijd geleden onder leiding van een rechter gewerkt aan dit wetsvoorstel, dat intussen afgerond is.

Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie vindt ook dat verslaafden een grote bijdrage leveren aan de criminaliteit. Deze groep maakt zich volgens hem vooral schuldig aan ‘kleine diefstallen’, zoals het stelen van gascilinders, kleren van de lijn of uit auto’s. Volgens de politiechef wordt deze groep steeds groter. Tjin Liep Shie is eveneens van mening dat meer begeleiding voor drugsverslaafden noodzakelijk is om de criminaliteit tegen te gaan. In de periode tussen januari en juli dit jaar is er een lichte stijging te merken in het aantal van dergelijke diefstallen.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top