Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse president Bouterse gaat voor concrete invulling Chinese steun

22/06/2013

PARAMARIBO – Behalve dat hij keynote spreker is tijdens een vredesconferentie in China, gaat president Desi Bouterse naar het Aziatische land om concrete invulling te geven aan de economische samenwerking tussen Beijing en Paramaribo. Dat zei hij gistermiddag tegen journalisten.

Tijdens zijn ontmoeting eerder deze maand met president Xi Jinping in Port-of-Spain schonk Beijing een bedrag van 8.1 miljoen US dollar aan Suriname.

Daarnaast ligt nog 40 miljoen US dollar aan Chinese steun voor Suriname en 3 miljard US dollar voor Caricom dat ingevuld moet worden. Ook het ziekenhuis dat enkele jaren geleden door China is geschonken kan nog niet worden gebouwd, omdat het ontwerp nog niet klaar was. Al deze zaken wil de president op de rails zetten tijdens zijn werkbezoek de komende dagen aan China.

Wat betreft de voor Caricom bestemde pot van 3 miljard US dollar, zegt Bouterse dat Suriname er heel vlug bij moet zijn om zijn voordeel eruit te halen. In dat kader zullen ook besprekingen gevoerd worden met de Chinese regering teneinde na te gaan welk bedrag uit die middelen aan Paramaribo zal toevallen.

Een struikelblok in de samenwerking met China is volgens de president het vakkundig opstellen van projecten. Door een tekort aan deskundige projectschrijvers kon de bouw van het ‘Chinese’ ziekenhuis in Wanica nog niet van de grond komen. Intussen is het ontwerp gereed en zal Suriname dit tijdens het werkbezoek aan China aan de counterparts in Beijing presenteren. Volgens Bouterse hebben zowel Suriname als China hoge verwachtingen van zijn bezoek aan de Aziatische grootmacht.

Hij voegde eraan toe dat in Suriname het belang van de interesse van zo’n groot land nog te weinig wordt beseft. De Surinaamse delegatie gaat daarom alles op alles zetten om het beste uit de Chinatrip te halen. “Er komt een tijd dat we anders naar dit land zullen kijken en de Hollandse bril zullen afzetten”, zegt de regeringsleider.

In oppositiekringen is veel kritiek op het feit dat de president de Airbus van de SLM neemt om naar China te vliegen. Het vliegtuig zal gedurende het gehele bezoek in Beijing worden gehouden. Volgens critici worden de SLM en ook de Staat nodeloos op kosten gejaagd om andere vliegtuigen in te huren om het reguliere vliegschema van de SLM op de Mid-Atlantische route te kunnen continueren.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top