Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse parlementariër: Devaluatie nog niet afgewend

17/09/2013

Paramaribo – Ondanks de geruststelling van de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) dat de Surinaamse dollar niet wordt gedevalueerd, waart het devaluatiespook volgens parlementariër Arthur Tjin A Tsoi nog altijd rond. Hoefdraad hield zondag een persconferentie, waarbij hij de huidige monetair-economische situatie besprak.

Ondanks een aantal uitdagingen ziet de economische toekomst er volgens hem niet slecht uit.

“Hij probeert de zaak duidelijk te sussen, maar geeft desalniettemin aan dat er problemen zijn, die elk moment kunnen oppoppen en daarmee de macro-economische stabiliteit kunnen ontwrichten en in gevaar brengen. Dus ook nog steeds dreigt het gevaar van een mogelijke tweede devaluatie”, zegt Tjin A Tsoi. “Het roer moet drastisch om”, was volgens de politicus de boodschap van de bankpresident aan de regering. “Ik hoop dat de regering de ernst van de waarschuwing van de governor inziet en direct ertoe overgaat om de tering naar de nering te zetten. Want anders kunnen wij als Surinaamse gemeenschap nog hele zware tijden verwachten”, zegt de politicus.

Hij meent dat de maatregelen die Hoefdraad heeft aangekondigd duidelijk gericht zijn om consumptief gedrag in te perken. Echter, hij heeft niets concreets over de te verwachten effecten gezegd. Ook is niet naar voren gekomen of de kredietrente omhoog gaat en met hoeveel procent. Voorts of de inflatie zal toenemen en/of de bedrijvigheid in het land zal afnemen.

De governor had veel meer inzicht moeten verschaffen over de aangekondigde monetaire maatregelen, vindt de volksvertegenwoordiger. Vooral over de gevolgen van de maatregelen voor leningen waarmee is geïnvesteerd, over overheidsschulden bij de banken en wat het effect is voor mensen die al leningen hebben gesloten bij de financiële instellingen. Kunnen deze mensen op een tegemoetkoming of compensatie rekenen van de regering, wil Tjin A Tsoi weten.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top