Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse parlementariër Asabina waarschuwt voor onbesuisde introductie btw

29/06/2013

PARAMARIBO – Assembleelid Ronny Asabina vreest dat de streefdatum voor de introductie van de belasting toegevoegde waarde (btw) niet wordt gehaald. De politicus die ook hoofd van de Fiscale Opsporings- en Controledienst is, waarschuwt voor een onbesuisde invoering van de nieuwe belastingvorm.

“Zonder een gedegen voorbereiding, educatie en bewustwording van vooral de consument ben ik bang dat uitvoering van deze wet voor ernstige problemen zal zorgen. Het is niet alleen een vervanging van de omzetbelasting door de btw”, zegt hij aan de Ware Tijd.

Hij benadrukt dat een succesvolle en effectieve introductie en uitvoering van de bwt niet los staat van een geautomatiseerd systeem, dat voldoet aan de huidige tijdsgeest, goede en kwalitatieve bezetting van de dienst, tijdig en regelmatig toezicht, helderheid en eenvoud van de wetgeving, optimale voorlichting en bewustwording. Maar ook het landelijk bieden en verzorgen van cursussen en trainingen aan degenen die de heffing aan de klant in rekening moeten brengen en deze vervolgens aan de Staat afdragen, is van cruciaal belang.

Pijn verzachten

Asabina is van mening dat de pijn die het betalen van belastingen met zich meebrengt voor burgers verzacht dient te worden door een kwalitatief goede klantenservice, brede consultatie en effectieve voorlichting en bewustwording, maar ook door transparantie en openbaarheid van bestuur. Hij pleit daarom voor een breed opgezet voorlichtingscampagne.

Ook moet de invoering van de btw in voldoende mate met de sociale groepen zoals bedrijfsleven, sportorganisaties, serviceclubs, vakbewegingen en andere maatschappelijke organisaties worden besproken. “Ook de gewone man heeft recht op informatie over de werking van deze heffing alsook de impact die zij zal hebben op hun individuele financiële positie”, zegt de volksvertegenwoordiger.

Eerder stelde belastingendirecteur Tony van Dijk, dat de voorbereidingen om de btw in te voeren in een afrondingsfase verkeren. De nieuwe belastingvorm wordt in 2014 geïntroduceerd. Asabina en Van Dijk zijn het er over eens, dat de invoering van de btw een directer effect zal hebben op de portemonnee van de consument dan de huidige OB. “Het is een heffing die in principe van toepassing is op alle economische transacties en ook moeilijk is te ontduiken”, zegt Asabina.

Streefdata niet gehaald

In eerste instantie zou de btw volgens aankondigingen van regeringsleden in 2012 een feit zijn. Ook was aangekondigd dat vanaf dat jaar de burgers ook een flat tax zouden betalen, een uniform tarief voor alle inkomsten uit arbeid en of onderneming. In hetzelfde jaar zou veel te merken zijn van de belastingverlichtende maatregelen voor loontrekkers, die respectievelijk loon- en inkomstenbelasting betalen. Bij de begrotingsbehandeling 2013 had president Desi Bouterse de volledige invoering van deze belasting ook aangekondigd ter vervanging van de huidige omzetbelasting. De streefdatum van medio 2013 is ook niet gehaald. “Ik constateer dat noch het af te leggen traject, noch de stand van zaken met betrekking tot de belastinghervorming met het parlement besproken zijn”, zegt Asabina. Hijvreest dat ook de streefdatum van 2014 niet wordt gehaald.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top