Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse overheid start gesprekken verzekering voor zwangere vrouwen

12/08/2013

PARAMARIBO – De overheid is al begonnen met gesprekken om zwangere vrouwen ook op te nemen in het Nationaal Zorgstelsel (NZS). Dit zegt Henk Staphorst, die als lid van het tripartiet overleg betrokken is bij de introductie van het stelsel. Met het oog op het relatief hoge kindersterftecijfer in Suriname vindt de overheid dit noodzakelijk.

Vicepresident Robert Ameerali kondigde bij de introductie van het NZS in juli aan dat de overheid de mogelijkheid onderzoekt om binnen een maand ook zwangere vrouwen gratis te verzekeren. “Als het aan mij ligt was dit al de volgende maand van de grond gekomen”, zegt Staphorst. Hij geeft aan dat het echter geen gemakkelijke klus is, daar er eerst goed overlegd moet worden met betrokkenen, onder wie kinderartsen en vroedvrouwen. Ook de opvang in ziekenhuizen moet goed geregeld zijn. “Met geld alleen los je niet alles op. Alle betrokkenen moeten op één lijn zijn”, stelt Staphorst.

De groep die valt onder het NZS bestaat uit kinderen tot en met zestien jaar en ouderen vanaf zestig jaar. Als er bij de groep onder de zestien jaar zwangeren zijn worden die normaal geholpen. “Het gaat bij ons om de groep tussen 17 en 59 jaar. Zwangere vrouwen worden niet vroeg genoeg behandeld met als gevolg complicaties bij de geboorte van het kind. Er moet een mogelijkheid bekeken worden om deze groep ook kosteloos te verzekeren”, zegt Staphorst.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top