Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse oud-minister Santokhi: Drugsaanpak Bouterse ‘sterk signaal’

01/10/2013

Paramaribo – Dat president Desi Bouterse gisteren in zijn jaarrede in het parlement ruime aandacht heeft besteed aan internationale drugsbestrijding, ziet parlementariër en ex-minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi, als een “sterk signaal” naar de onderwereld en de internationale gemeenschap.

Sinds zijn aantreden in 2010 zou Bouterse zich volgens Santokhi niet krachtig genoeg hebben uitgesproken tegen de grensoverschrijdende drugscriminaliteit.

Positief

BEP-fractieleider Ronny Asabina ziet de mededeling van het staatshoofd meer als een plichtsmatige. Internationaal is drugsbestrijding een serieus vraagstuk en gelet op recente ontwikkelingen waarbij Suriname in opspraak is gekomen, kwam Bouterse er volgens hem niet onderuit zich over dit onderwerp uit te laten. Coalitielid Melvin Bouva ziet de mededeling van Bouterse evenals Santokhi als een positief signaal naar de bevolking en de internationale gemeenschap dat de Surinaamse regering ook op het stuk van drugsbestrijding en grensoverschrijdende misdaad maatregelen treft om deze problemen aan te pakken.

Het is een positieve ontwikkeling vindt Santokhi dat Bouterse in vergelijking met voorgaande jaren veel aandacht heeft besteed aan de aanpak van de grensoverschrijdende criminaliteit. “Dit is positief, omdat eindelijk vanuit het hoogste niveau van het land een signaal gegeven wordt, dat wij ons gaan houden aan internationale normen; dat we ons gaan houden aan internationale verdragen. Santokhi heeft de indruk dat het standpunt van Bouterse komt op een moment dat het land “langzaam aan het afglijden was voor wat betreft zijn internationale verantwoordelijkheid bij de aanpak van de grensoverschrijdende criminaliteit.”

Veel werk verzet

Het staatshoofd merkte in zijn toespraak op dat Suriname het leeuwendeel van het opsporingswerk heeft verzet waardoor begin september de trawler Miss Amaila in Spaanse wateren kon worden aangehouden met een grote partij cocaïne aan boord. Bij die operatie heeft een “kleine groep” die werd gecoördineerd door de procureur-generaal nauw samengewerkt met de Franse autoriteiten. Volgens Bouterse werd het vaartuig al geruime tijd door de Surinaamse Justitie in de gaten gehouden. Suriname heeft een goede bijdrage kunnen leveren, ofschoon de andere landen over geavanceerde faciliteiten beschikten.

Dat Bouterse nu de drugsbestrijding heeft aangekaart, komt volgens de ex-minister ook omdat zijn zoon in een drugsgerelateerde zaak door de VS is aangehouden. De aanhouding van zijn zoon was mogelijk te pijnlijk om in een jaarrede aan te kaarten, waardoor hij naar de aanhouding van de drugstrawler als voorbeeld heeft aangegrepen, vermoedt Santokhi.

Internationale samenwerking

De politicus voegt er aan toe dat in het parlement vaker door assembleeleden is gevraagd dat de

justitiële autoriteiten de samenleving informeren over de onderzoeken naar de vangst van grote drugszendingen uit Suriname in Bulgarije, Trinidad en Tobago, Pakistan, Frans-Guyana, Nederland, Guyana en Zuid-Afrika. Santokhi hoopt dat de justitiële autoriteiten gaan voortborduren op de aanzet die de president heeft gegeven en in nauwe samenwerking met de international gemeenschap de grensoverschrijdende criminaliteit gaat aanpakken. Vooral op het stuk van informatie-uitwisseling, waarbij Paramaribo ook van andere landen inlichtingen dient aan te vragen om hier te kunnen optredentegen overtreders van de Surinaamse wet.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top