Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse minister Wijnerman stopt vrijstelling invoerrechten bedrijfsmiddelen

17/09/2013

PARAMARIBO – De vrijstelling van invoerrechten bij import van bedrijfsmiddelen is stopgezet. Ondernemers moeten “de normaal verschuldigde rechten bij de invoer” betalen, zegt minister van Financiën, Adelien Wijnerman, in een brief aan bedrijfslevenorganisaties. De maatregel trad gisteren in werking.

Op korte termijn komt een evaluatie met het bedrijfsleven. De ministeriële beschikking van 15 september 2012 op grond waarvan bedrijven in aanmerking konden komen voor de voornoemde faciliteit is op 15 september verstreken. Er was een mogelijkheid tot verlengingen, maar Wijnerman heeft dat niet gedaan. Toenmalige minister van Financiën, Wonnie Boedhoe, kwam in november 2010 ook met een beschikking die ondernemers vrijstelling van invoerrechten gaf bij de import van bedrijfsmiddelen.

Door de vrijstelling is de staatskas vanaf november 2010 tot en met augustus dit jaar SRD 536 miljoen aan invoerrechten, consentrecht, omzetbelasting en statistiek misgelopen, stelt minister Wijnerman. Na de evaluatie wordt het beleid voor het verlenen van vrijstelling van invoerrechten aangepast. “Er zal een nieuwe beschikking worden gemaakt waarbij de voorwaarden worden aangescherpt”, kondigt de bewindsvrouwe aan.

Paniek

“Dit is een paniekmaatregel; paniekbeleid zonder de gevolgen eerst te overzien. In plaats van het probleem aan te pakken, doet men aan symptoombestrijding”, reageert de voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Ferdinand Welzijn, op de maatregel. Hij voorziet nu al problemen voor een aantal bedrijven, terwijl ondernemers, investeerders en potentiële investeerders ontmoedigd zullen raken. Een productiebedrijf dat momenteel bezig is een groot uitbreidingsplan uit te voeren, moet nu naar extra geld zoeken om invoerrechten te betalen. De machines arriveren komende maand. Door de ontstane situatie komt de voorgenomen productiestart van januari 2014 in gevaar. “Het gaat om een Surinaams bedrijf dat ook exporteert en nu in grote problemen komt”, stelt de VSB-topman.

Corrupte douane

Niet de vrijstelling van invoerrechten is volgens Welzijn het probleem, maar een door en door corrupt douaneapparaat waardoor de Staat veel inkomsten misloopt.

“Doek het hele douanekorps op en zet daar SGS. Dat apparaat deugt voor geen cent”, luidt de rigoreuze oplossing van de VSB-topper. Opeenvolgende regeringen zijn er volgens hem niet in geslaagd de corruptie in deze voor de inkomsten van het land cruciale dienst in te dammen.

Welzijn benadrukt dat het bonafide bedrijfsleven geen probleem heeft met de pre-shipmentcontrole die door het Zwitserse SGS zou worden uitgevoerd.

De organisatie vindt alleen dat de controle hier dient plaats te vinden, zodat vertraging in de verscheping van goederen kan worden voorkomen.

Dat ook handelaren hebben geprofiteerd van de vrijstelling van invoerrechten is niet de schuld van het bedrijfsleven, vindt de VSB-voorzitter. “Je mag aanvragen, maar het is uiteindelijk de overheid die beslist of je in aanmerking komt of niet”, becommentarieert hij een van de misstanden bij deze zaak. Wat Welzijn betreft had minister Wijnerman ruim vooraf het bedrijfsleven kunnen melden wat zij zou doen, zodat ondernemers hierop konden inspelen. Nu worden de bonafide bedrijven getroffen en waarschijnlijk de malafide helemaal niet, want die gaan gewoon door”, benadrukt hij.

Andere voorziening

SBF-voorzitter Wilgo Bilkerdijk wil deze zaak eerst in de organisatie bespreken zodat kan worden nagegaan wat te doen. Hij verwacht wel “enige deining” in het bedrijfsleven. “Een heleboel mensen hebben het nog niet gehoord, maar ik verwacht wel wat dyugu dyugu.” Uit andere bron verneemt de Ware Tijd dat talrijke bedrijven die niet in aanmerking mochten komen voor de voornoemde belastingincentieven, via allerlei kunstgrepen en mazen in de regels daar misbruik van gemaakt hebben. De vrijstellingen waren bedoeld om de productiesector te stimuleren, maar ook handelaren hebben er gretig van geprofiteerd.

Bilkerdijk, die ook voorzitter is van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa), beaamt dit. “Het was voor de productiesector, niet voor de handel.” Naar verluidt hebben ook malafide personen gretig geprofiteerd van de vrijstellingen. Dat Wijnerman deze faciliteiten nu stopzet, is deels aan de private sector te wijten, meent Bilkerdijk. “De informele mensen hebben dat ding verknald. De overheid mist veel inkomsten.” Dat Wijnerman de stekker eruit heeft getrokken, neemt de SBF-voorman de bewindsvrouw niet kwalijk.

Het bonafide deel van het bedrijfsleven gaat nu de koppen bijeen moeten steken “hoe de overheid te helpen, waar de grens getrokken moet worden”. Ook zal worden nagegaan welke andere voorziening op korte termijn getroffen zou kunnen worden of waar de zojuist verstreken tegemoetkoming kan worden bijgesteld. Aanpassing van de Investeringswet kan volgens Bilkerdijk één van de opties zijn.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top