Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse minister Ameerali wil ook verzekering voor zwangeren

16/07/2013

PARAMARIBO – De regering gaat inventariseren hoeveel verzekeringspasjes voor jongeren en ouderen nog niet zijn uitgedeeld. “We willen morgen weten welke kaarten niet zijn opgehaald”, zegt vice president Robert Ameerali. Daartoe worden de pasjes, die niet zijn opgehaald en nog op districtscommissariaten liggen, teruggehaald om de balans op te maken.

Op een informatiebijeenkomst gisteren voor medewerkers van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting bleek dat per 9 juli ongeveer 70.000 kaarten waren verstrekt. Ambtenaren spraken over stapels pasjes die nog bij bestuursopzichterskantoren zouden liggen. Ook zou de muloschool op Latour de kaarten niet hebben verdeeld onder de leerlingen, zoals de bedoeling was. “Desnoods sturen we de overgebleven pasjes per post op”, zegt Henk Staphorst, namens het tripartiet overleg betrokken bij de introductie van het nationaal zorgstelsel, tegende Ware Tijd. De verzekering geldt voor twee jaar. Ameerali en Staphorst maken duidelijk dat ook als mensen uit de doelgroep nog niet zijn geregistreerd, ze recht hebben op hulp. “De ziekenhuizen hebben instructies daarover gekregen”, aldus Ameerali.

Jongeren tot zestien jaar en zestigplussers kunnen zich ook na 31 juli registreren voor de gratis ziektekostenverzekering. Op de 31ste stopt alleen deze distributiemethode. “We weten dat Surinamers tot het laatste moment wachten, en dat wilden we niet hebben”, zegt Staphorst. De introductie van de gratis verzekering voor jongeren en ouderen is een opstapje naar het Nationaal Zorgstelsel, dat op 1 januari 2014 moet ingaan. Dan moeten mensen tussen zeventien en zestig jaar zich verplicht verzekeren, waarbij mensen die zich geen verzekering kunnen veroorloven, een subsidie krijgen.

De vicepresident zei gisteren dat de regering de mogelijkheid onderzoekt om binnen een maand ook zwangere vrouwen gratis te verzekeren. Suriname scoort nu relatief hoog op internationale ranglijsten voor kindersterfte. Deskundigen denken dat goede zorg voorafgaand aan de bevalling die cijfers kan drukken. Volgens Ameerali is nu naar schatting de helft van de zwangere vrouwen niet verzekerd. “Het kan niet zijn dat vijftienduizend vrouwen zwanger zijn en er maar tienduizend baby’s worden geboren. Als we goed voor mensen zorgen, blijven ze gezond. Dat begint al bij de zwangere vrouw.”.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

 

Sozavo’ers krijgen duidelijkheid over gratis verzekering

16/07/2013

PARAMARIBO – Wat als artsen de gratis verzekerden niet willen registreren? Wat te doen met de weeskinderen? Hoe zit het met arme kinderen met een Nederlands paspoort? Ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) tasten volledig in het duister over de gratis zorgverzekering voor jongeren en ouderen die begin deze maand is ingevoerd, zo bleek tijdens een informatiebijeenkomst die gisteren werd gehouden. Vicepresident Robert Ameerali en minister Alice Amafo beantwoordden de vragen van Sozavo-medewerkers.

“Het was voor ons nog niet duidelijk dat het systeem echt was ingegaan”, vertelt een medewerkster van het Centraal Kantoor die niet met haar naam in de krant wil. “We hebben nog kaarten voor geneeskundige hulp uitgegeven, terwijl mensen al een verzekeringspasje hadden. Nu hebben we de vicepresident zelf gehoord en is het duidelijk.”  Ameerali zocht tijdens de bijeenkomst steeds sterkere bewoordingen om de boodschap er bij de landsdienaren in te hameren: de on- en minvermogenkaart is voor deze doelgroep verleden tijd. “Het Sozavo-pakket is overleden, punt!”, klonk het uiteindelijk. Hij zette nog eens het principe uiteen: gratis zorg is een recht, niet iets waarvoor je moet bedelen bij het ministerie en de Regionale Gezondheidsdienst.

De rekening voor ziektekosten wordt niet langer meer naar Sozavo gestuurd, maar naar Self Reliance, de collectieve verzekeraar. Dat biedt ruimte op de begroting voor andere gestagneerde projecten van het departement, stelde de nummer twee van de republiek tevreden vast. Hij noemde de algemene kinderbijslag als voorbeeld. “Uit gesprekken met minister Amafo is gebleken dat het idee bestaat dat als je geen on- en minvermogenkaart hebt, je ook geen kinderbijslag krijgt”, aldus Ameerali. “Dat is natuurlijk niet waar, dat zit in uw hoofd en is doorgesijpeld naar de samenleving. We moeten die SRD 30 per maand echt gaan uitkeren.” Henk Staphorst, namens het tripartiet overleg betrokken bij de introductie van het nieuwe zorgstelsel, beantwoordde praktische vragen van ambtenaren. Als artsen weigeren patiënten te registreren, moeten deze maar naar een andere gaan, maakte hij duidelijk. “Burgers zijn tot niets verplicht.” Leiders van weeshuizen moeten het op zich nemen om de aan hun zorg toevertrouwde kinderen te registeren.

Nationaliteit

De gratis verzekering is alleen voor jongeren en ouderen met de Surinaamse nationaliteit. “Terwijl er arme gezinnen zijn waar de kinderen buiten hun schuld om een andere nationaliteit hebben of staatloos zijn”, merkte minister Amafo op, die de monitoringscommissie opriep een oplossing te zoeken. Ambtenaren kregen ook veel burgers aan het loket die nu al verzekerd zijn via het Staatsziekenfonds of hun voormalige werkgever, bijvoorbeeld Suralco, Kirpalani of Staatsolie. Moeten die hun andere verzekering nu opzeggen, was de vraag. Kinderen van ambtenaren en gepensioneerde ambtenaren maken géén aanspraak op de gratis verzekering: die moeten bij het SZF blijven, maakten de bewindslieden duidelijk. Ameerali: “Andere mensen moeten kiezen, dan kunt u hen adviseren.” Oud-landsdienaren die per ongeluk toch een pasje van de nieuwe verzekering hadden ontvangen, konden die wat de VP betreft “netjes inlijsten.”.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top