Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse Justitie finaliseert mensenrechtenrapport

02/08/2013

Paramaribo – Suriname moet de Verenigde Naties (VN) weer rapporteren over de stand van zaken rond mensenrechten in het land. Ook omtrent de uitvoering van aanbevelingen over specifieke zaken die de VN-Mensenrechtenraad eerder had gedaan zal moeten worden gerapporteerd. “We lopen eigenlijk achter, de rapportage had al vorig jaar moeten plaatsvinden”, zegt een medewerkster van het ministerie van Justitie en Politie. Dit departement coördineert de rapportage. De regering heeft in 2008 voldaan aan de verplichte Universele Periodieke Evaluatie (UPR) en moest dat in 2012 weer doen.

Conceptrapport

Intussen is al een conceptrapport af, waarin commentaar van maatschappelijke groeperingen nog in verwerkt moet worden. Maandag wordt een eerste sessie gehouden met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en als de behoefte bestaat volgen meerdere ontmoetingen. Justitie en Politie hoopt dat in tegenstelling tot vorige keren nu veel meer input vanuit de gemeenschap in het rapport komt.

Gelet op de aanmeldingen verwacht de justitiemedewerkster dat tijdens de aanstaande consultaties meer mensen komen opdagen dan voorheen. Zodra het conceptrapport is aangevuld met de bijdrage van de samenleving, wordt deze voor goedkeuring aan de regering aangeboden. Het ministerie wil het document nog vóór het einde van dit jaar aan de regering aanbieden, waarna de weg naar de VN-Mensenrechtenraad kan worden ingezet.

Uitdagingen

In september 2011 presenteerde toenmalige Justitieminister Martin Misiedjan in Genève, Zwitserland, het regeringsstandpunt met betrekking tot de mensenrechtensituatie in het land tijdens de achttiende zitting van de VN-Mensenrechtenraad. Hij voerde aan dat de aanbevelingen door de regering waren overgenomen, maar dat uitvoering van sommige voorstellen een grote uitdaging betekende. Misiedjan noemde toen specifiek het grondenrechtenvraagstuk en de officiële erkenning van de rechten van lesbiennes, bi-seksuelen, homo’s en transgenders (LBGT).

Misiedjan stelde over de rechten voor LBGT dat de grondwet al adequate bescherming biedt tegen discriminatie van alle groepen in de samenleving. “De grondwet schrijft voor dat niemand mag worden gediscrimineerd op basis van geboorte, geslacht, ras, taal, afkomst, opleiding, politieke overtuiging, economische status, sociale omstandigheden of welke andere status dan ook”, hield de toenmalige bewindsman de mensenrechtenraad voor.

Periodieke evaluatie

Op basis van de UPR wordt de mensenrechtensituatie van alle VN-lidlanden geëvalueerd. Dit is een nieuw mensenrechten monitoringssysteem van de VN-Mensenrechtenraad. Het is gericht op verbetering van de mensenrechtensituatie in elk van de 192 landen binnen de VN. De UPR werd ingesteld op 15 maart 2006 bij resolutie 60/251, dezelfde resolutie waarmee de mensenrechtenraad werd opgericht. Het uiteindelijke doel van dit mechanisme is om de mensen- rechtensituatie in alle lidlanden te verbeteren en in te grijpen zodra er zich mensenrechtenschendingen voordoen, waar ook ter wereld.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top