Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse jongeren informeren leeftijdsgenoten over hiv/aids

14/08/2013

Paramaribo – “Blijf ver van seks, deze is niet de moeite waard want zo bereik je niets”, zo luidt de boodschap van leerlingen van de Sint Lidwinaschool in Latour. De lagere school kwam als winnaar uit de bus tijdens een scholencompetitie die enkele weken terug is georganiseerd door Stichting ProHealth. Het hoofddoel van deze competitie is het voorkomen van tienerzwangerschappen en besmetting met hiv.

“Ja, ik ken iemand die heel jong zwanger is geraakt”, zegt de twaalfjarige Britney Dalfour bevestigend. In de kleine musical vertolkt zij de rol van Crystal die verliefd is op Bryan. Na korte tijd raakte zij niet alleen zwanger, maar ook besmet met hiv. Voor Dalfour is dit geen onbekende situatie, maar de informatiesessies van de stichting Pro Health hebben haar meer duidelijkheid gegeven over beide zaken. “Kiezen voor je toekomst is kiezen voor je school”, zegt het meisje verzekerd.

Stigmatiseren

Niet alleen het voorkomen van tienerzwangerschap en besmetting met hiv kwam naar voren tijdens musical, maar ook het stigmatiseren van deze doelgroepen. De projectcoördinator van de stichting, Marijke Agwense, merkt op dat de bewustwording van kinderen op dit vlak is vergroot. Het project heeft plaatsgevonden op tien scholen in Latour. Naast het verstrekken van informatie is met de kinderen gediscussieerd over verschillende onderwerpen. Verder werd er ook een voorlichtingsfilmpje dat met jongeren in Brokopondo is gemaakt vertoond. De jongeren zijn op het hart gedrukt zich te concentreren op het afronden van hun school.

Geschenken

In juni heeft de organisatie geld ontvangen uit het Amerikaanse President’s Emergency Plan for Aids Relief (PEPFAR) van de ambassade. Dit project stelt financiën beschikbaar om projecten te ontplooien die als doel hebben hiv/aids te voorkomen en het stigmatiseren van deze doelgroep tegen te gaan. Ambassadeur Jay Anania sprak vol lof over de prestatie van de school. De school kreeg een certificaat van de diplomaat. Van de kinderen ontving Anania een pagaai en mamjo-doek als geschenk. De pagaai symboliseert het sturen van diverse doelen door de ambassade en de doek staat voor de eenheid onder de bevolkingsgroepen in Suriname. Bijna feilloos feliciteerde Anania de jongeren in het Nederlands, die vervolgens in koor antwoordden: “Thank you!”.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top