Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse huisartsen voelen zich slecht voorgelicht over gratis zorgverzekering

10/07/2013

Geen maximuminkomen voor gratis zorgverzekering

PARAMARIBO – Anders dan aangekondigd is er geen inkomenstoets voor de gratis zorgverzekering die per 1 juli is ingevoerd voor ouderen en kinderen. “De Staat heeft kennelijk gekozen voor een andere aanpak”, zegt Pieter Voigt, voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS).

Voigt had een overleg met vicepresident Robert Ameerali over de vele vragen die er bij artsen leven over het systeem. “Het hele ding is overhaast ingevoerd en de huisartsen zijn niet goed voorgelicht”, zegt Voigt.

Zo werden huisartsen ermee geconfronteerd dat ouderen en kinderen zich bij hen moeten registeren. “De vicepresident heeft uitgelegd dat hij het logisch vindt dat mensen een huisarts hebben”, zegt Voigt. “Hij is de polisnemer en hij vindt dat het zo moet geschieden.” Het sluit aan bij de wens van veel verzekeraars dat mensen die specialistische hulp nodig hebben, zoals cardiologie, naar de huisarts gaan voor een verwijzing.

De overheid heeft de uitvoering van de verzekering gegund aan Self Reliance. Dit bedrijf reageert niet op verzoeken van de Ware Tijd om meer informatie over dit project te verstrekken.

Dialyse

Ook zitten de artsen met vragen over de polis van de gratis verzekering. “De vergoeding voor dialyse is nu SRD 15.000 per jaar, maar wij merken dat de kosten van behandeling al snel kunnen oplopen tot SRD 80.000 per jaar”, geeft Voigt als voorbeeld. “Ons is verteld dat mensen gewoon mogen dialyseren, en dat de Staat de rest betaalt. Ja, daar maken we ons wel een beetje zorgen over.”

De doelgroep bestaat uit ongeveer 100.000 kinderen en 60.000 tot 80.000 ouderen, van wie naar schatting de helft onverzekerd is. Volgens Voigt kunnen de huisartsen de toestroom aan. De on- en minvermogenden waren voor de zogenoemde eerstelijnszorg vooral aangewezen op de poliklinieken van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), geeft Voigt aan.

“Het is de vraag hoeveel mensen bij de RGD blijven of massaal particuliere huisartsen gaan opzoeken”, aldus de medicus. “Ik denk dat we afspraken moeten maken over hoe groot een praktijk mag zijn.” Er zijn in de regio Paramaribo zo’n 180 tot 200 particuliere huisartsen.

Proefproject

De huisartsen moeten de registratieformulieren doorsturen naar het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar de aanvragen worden gescreend. Maar daarbij zal inkomen dus niet worden meegenomen, heeft Voigt begrepen.

De VMS is voorstander van invoering van de algemene zorgverzekering, maar vraagt zich af tot wat voor verschuivingen binnen de gezondheidszorg die zal leiden. “Ik denk dat de vicepresident en Self Reliance dat ook niet weten, dit wordt als een proefproject gezien”, zegt Voigt. Hij kenschetst het overleg als constructief. De VMS wil graag deel uitmaken van de monitoringscommissie die de invoer begeleidt.

Vanavond houdt de VMS een voorlichtingsavond voor belanghebbenden over de uitkomst van het overleg met Ameerali.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top