Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse hoogleraar: ‘Financiële situatie uiterst zorgwekkend’

19/08/2013

PARAMARIBO – De situatie van de overheidsfinanciën is “uitermate zorgwekkend”. De uitgaven van de overheid lopen uit de pas met de inkomsten, waardoor het kastekort groeit en de overheid economisch noodzakelijke projecten niet kan uitvoeren. De boodschap van de regering Bouterse-Ameerali is: ‘Er is nog niet genoeg bereikt, we gaan voor het einde van de regeringstermijn méér doen’.

Voor Tony Caram betekent dit meer uitgeven, “en dat leidt nu juist tot verstoringen”. De hoogleraar economie aan de Anton de Kom Universiteit en voormalige president van de Centrale Bank van Aruba, hield een lezing in het VHP-partijcentrum De Olifant. Hij adviseert om het kastekort terug te dringen.

Dat tekort verdubbelde het afgelopen jaar naar SRD 439 miljoen (4 procent van het bruto binnenlands product) en kan volgens Caram dit jaar uitkomen tot boven de vijf procent. “En dat is alleen op kasbasis: het tekort op basis van verplichtingen die de overheid is aangegaan is veel groter”, aldus de hoogleraar. Daarom worden projecten uitgesteld en kan de Staat niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.

“De oorzaak is duidelijk: de regering wil de uitgaven niet aanpassen aan de inkomsten”, aldus de hoogleraar. “We kunnen zo niet verder.” De econoom betwijfelt of sociale maatregelen zoals het sociaal verzekeringsstelsel, betaalbaar zijn. Ook kunnen grootschalige projecten voor oververhitting van de economie zorgen. Vorig jaar stond de overheid voor SRD 9 miljoen rood bij Surinaamse banken: nu is dat SRD 484 miljoen.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top