Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse hackers verbeteren veiligheidsbranche

09/09/2013

Paramaribo – Surinames beste hackers hebben een bijdrage geleverd aan verbetering van de toerismesector en veiligheidsbranche. Programma’s ten behoeve van deze twee sectoren werden tot beste uitgeroepen van de eerste officiële wedstrijd voor computergenieën, een zogeheten hackathon, van het weekend. In de gewone klasse werd het veiligheidsprogramma (app…red.) van de groep ‘Code Fire’ uitgeroepen tot de beste. “De app heet ‘Set A Kondre (SAK) en is een soort alarmsysteem voor het grotere publiek. Als veiligheidsinstanties een waarschuwing bijvoorbeeld versneld zouden willen lanceren, kunnen zij dat via dit programma doen”, legt Simone Beharry van Telesur uit aan de krant.

Het bedrijf was hoofdsponsor van het evenement dat georganiseerd werd door de vereniging voor computerprogrammeurs, IT Core. In de ondernemersklasse ging het bedrijf Your Solutions ervandoor met de hoofdprijs. Zijn product, genaamd Surisme (Suriname Toerisme…red.), is bedoeld om meer bekendheid te geven aan de toerismesector. “Mensen zijn visueel ingesteld en willen liever beeldmateriaal zien. Met Surisme kan een gebruiker via zijn smartphone een categorie invoeren en krijgt onmiddellijk foto’s te zien. Pas als de persoon een beeld ziet dat hem interesseert, kan hij erop klikken voor detailinformatie”, legt Beharry verder uit.

dWT foto / Irvin Ngariman - 
Vicepresident Robert Ameerali feliciteert de jongste veertienjarige deelnemer aan de hackaton
die voor het eerst in Suriname gehouden werd. De twee winnende groepen kregen elk een cheque
van 1.000 US dollar mee.-.

dWT foto / Irvin Ngariman – Vicepresident Robert Ameerali feliciteert de jongste veertienjarige deelnemer aan de hackaton die voor het eerst in Suriname gehouden werd. De twee winnende groepen kregen elk een cheque van 1.000 US dollar mee.-. 

IT-core voorzitter Theo Boomsma is enthousiast over de potentie in Suriname. “Er zijn Surinamers die internationaal al zijn doorgebroken “, zegt hij. Het land heeft zijn stempel ook weten te drukken. Tijdens een ICT-contest van de Caribische Associatie van Nationale Telecombedrijven (Canto) eerder dit jaar waren de nummers één tot drie Surinamers.

Hackers halen het wereldnieuws door hun cyberaanvallen, maar hacken is op zich niet negatief. “Hacken is vergelijkbaar met een jachtgeweer. Het kan ook misbruikt worden om iemand dood te schieten”, legt Boomsma uit. Het streven van zijn organisatie is om het ICT- gebeuren in Suriname te stimuleren.

“The sky is the limit”, zegt hij, doelend op het feit dat ongeacht de leeftijd, als een app aantrekkelijk en verkoopbaar is, dat er aardig kan worden verdiend via digitale markten (app-markets) van een wereldwijde klantenkring.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top