Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse ex-minister: ‘Voorwerk optrekken pensioenleeftijd al gedaan’

24/09/2013

Paramaribo – Als het aan ex-minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken ligt, wordt het optrekken van de pensioengerechtigde leeftijd naar 65 jaar vóór de verkiezingen al een feit. Hassankhan beweert dat er tijdens de periode toen hij nog minister was (2005-2010… red.) al voldoende gesprekken zijn geweest met betrokkenen over dit voorstel. “Ik heb het voorwerk al gedaan, een ieder zat op één lijn dus veel werk is er echt niet meer te doen.” De voordelen van dit voorstel zijn er te over, meent de oud-bewindsman. “Het zou verlies zijn voor het land als ik thuis zou zitten terwijl ik me nog fit voel. Maak gebruik van die capaciteit”, stelt hij voor. Hiermee onderstreept de ex-bewindsman ook zijn zienswijze tegenover die van C-47 voorzitter Robby Berenstein die eerder tegenover de krant te kennen gaf dat er zodoende minder banen voor de jongeren vrijkomen.

Vrijwillig

Hoewel het voorstel ertoe kan bijdragen dat de overheid minder geld gaat uitgeven, vindt Hassankhan wel dat de keuze om door te werken een vrijwillige moet zijn. “Ambtenaren mogen zelf bepalen of zij doorwerken of niet. Voor elk jaar dat je extra werkt, krijg je dan 2 procent pensioen tot een maximum van vijf maal 2 procent”, maakt hij een berekening van de beloningsstructuur. Het optrekken van de pensioengerechtigde leeftijd is opgenomen in de concept Pensioenwet die klaar ligt bij de Raad van Ministers. Hassankhan zegt dat het bekrachtigen daarvan al dichtbij was, maar de verkiezingen kwamen ertussen. Soewarto Moestadja die nu met de scepter zwaait op het ministerie zei onlangs tegen de krant zich te zullen inzetten om het voorstel in het parlement te verdedigen.

De overheid acht het optrekken van de leeftijd noodzakelijk, gezien de snelle vergrijzing van de bevolking. Uit statistieken van de recente volkstelling blijkt dat de groep ouderen de afgelopen acht jaren met 30 procent is toegenomen terwijl de categorie tieners tot vijftigers met 12 procent is gegroeid. Het optrekken van de leeftijdsgrens voor pensioen is een methode om de druk waarvoor overheden staan in het onderhouden van bejaarden te ontlasten.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top