Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse districten trekken bewustwordingscampagnes borstkanker naar zich toe

07/10/2013

Paramaribo – De eerste wandelloop in het kader van de Nationale Bewustwordingscampagne Borstkanker door Pink Ribbon Suriname is in het weekend in Wanica begonnen. Met een opkomst van ongeveer vierhonderd personen noemt voorzitter van de organisatie, Karin Refos, het een geslaagd evenement. “Vooral omdat de mensen het allemaal zelf georganiseerd hebben”, benadrukt Refos.

Diverse districten hebben de organisatie zelf benaderd om wandellopen voor de bewustwording over borstkanker te stimuleren. “Wij hebben ze slechts ondersteund erin”, meent Refos. De participatie van de districten in het bewustwordingsproces betekent voor Refos dat de mensen zelf willen dat er meer informatie gegeven wordt over het onderwerp. “Drie organisaties uit Wanica hebben ook al gevraagd om voorlichtingsbijeenkomsten te houden in het gebied”, bevestigt de initiatiefnemer. Oktober is borstkankermaand waarbij er dit jaar in vier districten wandellopen georganiseerd worden. Volgend jaar maart zijn districten in het oosten van het land aan de beurt.

Ondersteuning
Niet alleen vrouwen, maar ook mannen en kinderen hebben meegedaan aan de vijf kilometer wandelloop in Wanica. “Ik ben er vooral om de vrouwen te ondersteunen”, zegt Max Babel (63). Ook hij heeft iemand gekend die de ziekte had. “Het is een dappere vrouw die het heel goed heeft overwonnen.” Babel geeft aan dat vooral mannen de campagne moeten ondersteunen. “Zij maken het meest gebruik van die borsten”, lacht hij. Voorlichting en toelichting over de ziekte kan voor hem ook meer gericht zijn op mannen om hen te stimuleren vrouwen bij te staan. “De vrouw hoeft het niet alleen te doen”, stelt Babel. Ook zouden er meer rolmodellen op de voorgrond moeten treden om het taboe te doorbreken.

Proces
Refos geeft aan heel erg blij te zijn met de reactie van de gemeenschap op de campagnes. Wel merkt zij op dat de stichting nog steeds in de fase is om de bewustwording op gang te brengen en het taboe te doorbreken. Dit gaat volgens haar door tot en met 2014. Tegelijkertijd loopt ook het buddyproject, waarbij patiënten met iemand naar de dokter kunnen ter ondersteuning. De organisatie heeft ondertussen ook ondersteuning ontvangen van de ministeries van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken afdeling Nationaal Bureau voor Genderbeleid om voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top