Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse coalitie ziet geen probleem in meer geld lenen door regering

20/08/2013

PARAMARIBO – Voor de coalitiepartijen zijn de macro-economische cijfers van Suriname nog steeds goed. Volgens André Misiekaba (NPD) is er geen reden voor ongerustheid. Hij ziet nog voldoende ruimte om te lenen: volgens de wet is het plafond nog niet bereikt.

Vorige week zei hoogleraar economie Tony Caram dat de toestand van de overheidsfinanciën ‘uitermate zorgwekkend’ is.

DNA-lid Mohamed Abdoel (NDP) geeft toe dat de regering met een liquiditeitsprobleem zit. Maar de overheid heeft voldoende mogelijkheden om dat te bekostigen, meent hij. Toch is hij het op punten met Caram eens. Zo moet de regering geen nieuwe mensen in dienst nemen. En bezuinigingen zijn volgens hem ook mogelijk, zoals op de huur van gebouwen, voertuigen, benzine en stroom.

Oppositielid Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front) ziet in Carams woorden een bevestiging voor de vragen van de oppositie. Ook vindt ze de rol van de Centrale Bank onduidelijk. “Ik kan ze niet beschuldigen, maar ik vraag me af of ze niet bezig zijn met een cover-up van wat er werkelijk aan de hand is.”

Carl Breeveld van DOE heeft nog wel vertrouwen in de “persoon” van governor Gillmore Hoefdraad. “Hij lijkt me betrouwbaar en wil naar de regering toe met de rode vlag zwaaien”, aldus Breeveld.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

 

Coalitie ziet geen probleem in meer lenen

20/08/2013

Paramaribo – Voor de coalitiepartijen zijn de macro-economische cijfers van Suriname nog steeds goed. Door partijen buiten de coalitie wordt bevestigd dat de regering geen openheid van zaken geeft over haar economisch beleid en dat de rol van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) onduidelijk is.

Politici gaven aan de Ware Tijd een reactie op de noodkreet van hoogleraar economie Tony Caram, die vorige week in een lezing zei dat de toestand van de overheidsfinanciën “uitermate zorgwekkend” is.

Volgens Caram loopt het kastekort van de regering snel op en kan de overheid niet aan haar betalingsverplichtingen voldoen. Door in te teren op tegoeden bij de banken pompt de regering geld in de economie, dat grotendeels wegstroomt naar het buitenland. De monetaire reserve neemt in rap tempo af. Caram, oud-president van de Centrale Bank van Aruba, vreest dat de koers van de SRD onder druk komt te staan. Hij pleit voor het terugdringen van het tekort en afslanking van het ambtenarenapparaat.

Volgens André Misiekaba (NDP) is er geen reden voor ongerustheid. Hij geeft toe dat er in de periode februari-april een “gat in de kasstromen” was. “Naar mijn mening is dat niet goed genoeg gemanaged, maar als parlement proberen we die problemen volgend jaar te voorkomen.” Het NDP-assembleelid ziet nog voldoende ruimte om te lenen: volgens de wet is het plafond nog niet bereikt. “Tot nu toe is de regering vrij zuinig geweest.” Ook zijn collega Mohamed Abdoel geeft toe dat de regering met een liquiditeitsprobleem zit. Maar de overheid heeft voldoende mogelijkheden om dat de bekostigen, meent hij.

“We lenen niet voor consumptieve doeleinden. Alle sociale projecten, zoals de verhoging van de AOV, worden met eigen middelen gefinancierd. Een voorbeeld hiervan is ook de government take op benzine”, aldus Abdoel.

Belastingdienst

Toch is hij het op punten met Caram eens. Zo moet de regering geen nieuwe mensen in dienst nemen. En bezuinigingen zijn mogelijk, “zoals op de huur van gebouwen en voertuigen, en benzine en stroom”. Abdoel verwacht echter veel van de gouddeals en investeringen in de landbouw. “De belastingdienst zal ook veel meer binnenhalen dan geraamd.” Volgens hem hebben de financiële autoriteiten “hard gewerkt” aan transparantie.

Dat is allesbehalve de ervaring van Carl Breeveld (DOE). “Caram bevestigt vermoedens in het parlement: de regering geeft geen antwoord op kritische vragen over het economisch beleid.” Volgens het parlementslid moet de regering juist opener zijn.

Breeveld heeft nog vertrouwen in de “persoon” van governor Gillmore Hoefdraad. “Hij lijkt me betrouwbaar en wil naar de regering toe met de rode vlag zwaaien.” Maar volgens Breeveld treedt de CBvS ten onrechte veel in de publiciteit. “Niet de bank moet de antwoorden geven, de president moet dat doen.”

Populistisch

DOE zou graag zien dat de regering pas op de plaats maakt. “Ze moet serieus kijken of ze dit populistisch overkomende beleid wil voortzetten”, aldus Breeveld. “Er moet meer gedaan worden om werkgelegenheid te creëren.”

Ook Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front) ziet in het betoog van Caram een bevestiging voor vraagtekens van de oppositie. “We hebben al gemerkt dat de koers van de US dollar ten opzichte van de SRD stijgt”, aldus Wijdenbosch. “We zijn ongerust over de nalatigheid van de regering bij de betaling van aannemers, boot- en bushouders en de naschoolse opvang.”

De rol van de CBvS is haar onduidelijk. “Ik kan ze niet beschuldigen, maar ik vraag me af of ze niet bezig zijn met een cover-up van wat er werkelijk aan de hand is.” Volgens de Nieuw Front-parlementariër moet de regering spaarzaam zijn en streven naar monetaire en financiële stabiliteit.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top