Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse burgers hebben leningenplafond bereikt

02/08/2013

Paramaribo – Het ziet er naar uit dat burgers hun plafond hebben bereikt wat leningen betreft. Anders dan in de Verenigde Staten is er echter geen gevaar voor een financiële crisis in het land. “Wij zien duidelijk een stukje verzadiging op de consumentenmarkt waarbij er steeds minder leningen worden verstrekt”, zegt de directeur van de FinaBank, Ebelien Frangie, in gesprek met de Ware Tijd. Zijn organisatie heeft zich jaren lang sterk gefocust op de consumentenmarkt en maakte als eerste melding van het fenomeen: ‘Het leven van lening tot lening door burgers’. “Wat je ziet is dat mensen tot het maximum bij een bank lenen en zich op een gegeven moment bij een andere bank aanmelden om het verschuldigde bedrag af te kopen om vervolgens een nieuwe lening af te sluiten”, legt Frangie uit.

Crisis

Het feit dat zijn organisatie minder krediet uitzet voor consumptieve doeleinden, is volgens hem een duidelijk bewijs dat de samenleving haar plafond bereikt. Echter hoeven er geen zorgen te ontstaan dat er verstrekkende gevolgen zullen zijn voor de economie. Situaties zoals de financiële crisis in de Verenigde Staten en Europa de afgelopen jaren, zullen zich niet in Suriname voordoen.
“De banken in Suriname zijn heel erg prudent. Er mag tot maximaal tussen de dertig en veertig procent van de inkomsten met leningen worden belast. De crisis in Amerika komt mede doordat mensen tot honderd procent en zelfs meer van hun inkomsten mochten lenen. Wij doen dat soort dingen niet in Suriname.”

Desastreus
De voorzitter van de Consumenten Kring,Albert Alleyne, maakt zich zorgen over het leengedrag van burgers. Hij vermoedt dat, wanneer personen niet langer terecht kunnen bij banken, zij naar het illegaal financieel circuit stappen, voornamelijk geldschieters, om tegen woekerrentes krediet te betrekken. “De gevolgen daarvan zijn desastreus (onder meer verlies van have en goed… red.). Daarom wil ik de samenleving oproepen om daarvan af te blijven”, waarschuwt Alleyne. Het overmatig lenen leidt, benadrukt Frangie, bij het individu tot problemen. “Er wordt zodanig ‘geshopt’ bij verschillende banken dat aan het eind van de maand bijna niets overblijft van salarissen. Daarom ben ik blij met het Krediet Registratie Bureau waarmee de Centrale Bank bezig is”, stelt Frangie. Daarmee zouden banken beter kunnen voorkomen dat zij leningen verstrekken aan personen die niet terug kunnen betalen.

Gedrag
Ook kunnen burgers die wel verantwoord omgaan met leningen een vertrouwensreputatie opbouwen bij financiële instellingen. Ook Alleyne zegt blij te zijn met deze ontwikkeling. De FinaBank-directeur gelooft dat er daarnaast ook veel dieper moet worden gekeken. “Mensen moet geleerd worden hoe te budgetteren.
In plaats van lukraak te lenen, zouden zij moeten leren hoe naar iets toe te leven door te sparen.” De Centrale Bank heeft voorlichting op dit stuk aangekondigd. Er zijn ook plannen om vanaf de schoolbanken verantwoordt budgettair gedrag te promoten.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top