Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse begroting 2014 ontleed

04/10/2013

Zeventien ministeries, zeventien budgetten. Wie krijgt de grootste punt van de taart en welk ministerie moet het doen met de kruimels? De Ware Tijd neemt u bij de hand en wandelt met u langs de hoogte- en dieptepunten van de ontwerpbegroting.

Eén blik op de grafiek en de eerste vraag is beantwoord. Het ministerie van Financiën steekt met kop en schouders boven de rest uit. Op de ontwerpbegroting voor 2014 brengt dit ministerie het meeste geld op. Een duik in de plannen van Financiën laat zien dat vier specifieke beleidspunten het leeuwendeel (92,4 procent) vormt van het budget: Staatsparticipatie in de goudindustrie, bijdrage tot stimulering van Ontwikkelingsprojecten, rentes en aflossingen en suppletie overheidsbijdrage pensioenfonds.

Maar Financiën is geen uitvoerend ministerie: het bouwt geen bruggen, het geeft geen les en het bestrijdt de criminaliteit ook niet. Toch staat bestuurskundige August Boldewijn er niet van te kijken. “Het verbaast me niet dat Financiën een grote vinger in de pap heeft. Veel zaken die eigenlijk bij andere ministeries thuishoren, worden bij dit ministerie ondergebracht.” Zo is daar bijvoorbeeld het pensioenfonds, dat eigenlijk een verantwoordelijkheid is van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza). Ook de Staatsparticipatie in de Goudindustrie zou eerder bij Natuurlijke Hulpbronnen (NH) passen. En dat is niet alles. “Je moet niet vergeten dat de weggevallen ontwikkelingshulp uit Nederland door Financiën wordt opgevangen.”

De grafiek leert ons ook dat het budget van Handel en Industrie (HI) wel vijftig keer in de staaf van Financiën past. Sport- en Jeugdzaken, Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) en Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) hebben tevens weinig in de melk te brokkelen. “Dat zijn kleine ministeries die vanwege hun taakstelling ook niet zoveel geld nodig hebben”, zegt Boldewijn. Ze houden zich namelijk vooral bezig met het formuleren van wetgeving en administratieve werkzaamheden.

Graven we dieper in de begroting, dan zien we dat de begroting van ATM vooral gericht is op het zichzelf in stand houden. Met slechts drie beleidsprogramma’s om uit te voeren gaat tachtig procent van de ontwerpbegroting naar apparaatskosten. Dat zijn personeelskosten, materiële kosten en aanschaffingen. Kortom, alles wat een ministerie laat draaien. In de beleidsprogramma’s presenteert het ministerie haar toekomstvisie en langtermijnplannen.

Boldewijn maakt hieruit op dat ze bij ATM niet weten wat ze doen. “Ze zouden bijvoorbeeld de arbeidswetgeving kunnen herzien, de integratie van het minimumloon kunnen onderzoeken of het Fiso-systeem kunnen evalueren. In plaats daarvan schaffen ze alleen maar kantoormeubilair aan en houden ze zich bezig met de registratie van werkzoekenden.”

ATM Grafiek

ATM is niet het enige ministerie dat in verhouding veel apparaatskosten opbrengt. Ook de budgetten van Justitie en Politie (Juspol) en Defensie bestaan vooral uit personeels- en materiaalkosten. Dat is volgens de bestuurskundige niet zo gek. “Defensie heeft nogal een geheim karakter, dus niet al hun plannen zul je terugzien in de openbare begroting.” Bovendien hebben de twee ministeries een groot personeelsbestand, dat naar verwachting door de invoering van de dienstplicht ook nog wordt uitgebreid in 2014. “Ik vind het vreemd dat de president in zijn toespraak daar met geen woord over heeft gerept.”

Begroting Ministeries

De speerpunten van de regering waar de president wel over heeft gesproken, zijn terug te zien in de begrotingen van de verantwoordelijke ministeries. Minister Rabin Parmessar van Openbare Werken (OW) heeft er bijvoorbeeld een flinke kluif aan om de geplande 180 miljoen SRD in één jaar aan volkswoningbouw op te maken. Ook is het duidelijk dat de begroting van Financiën ten opzichte van 2013 aanzienlijk is gestegen door de participatie van de overheid in de goudindustrie. Hier gaat 415 miljoen SRD naartoe. Het voornemen van de regering om voedselschuur van de regio te worden, zien we echter minder sterk terug in de begroting van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Defensie Grafiek

 

Juspol Grafiek

 

Maar Boldewijn blijft ook over het algemeen sceptisch. “Zolang niemand onderzoekt wat de effecten zijn van de begroting, heb ik er niets aan.” Hij wacht nog op een serieus debat over de hoogte van de bedragen en de consequenties van de ontwerpbegrotingen. “Maar ze doen het niet, stelletje luilakken.”.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

 

Speerpunten regering in ontwerpbegroting

04/10/2013

Paramaribo – De speerpunten van de regering-Bouterse/Ameerali zijn duidelijk zichtbaar in de ontwerpbegrotingen van 2014. Een bestudering van de verschillende beleidsprogramma’s laat een nadruk zien op volkshuisvesting, de goudsector en stimulering van de landbouw.

Vooral bij het ministerie van Financiën drukt depost ‘Staatsparticipatie in de goudindustrie’ zwaar op de begroting: SRD 415 miljoen is daarvoor vrijgemaakt. Dat is 34 procent van het totale bedrag voor geplande beleidsplannen bij Financiën. “Op basis van de overeenkomsten tussen de Staat en de goudmaatschappijen IamGold en Newmont bedraagt de geprojecteerde investering voor het dienstjaar 2014 afgerond SRD 415 miljoen”, staat er in de memorie van toelichting. Minister Rabin Parmessar van Openbare Werken (OW) kan, mits de begroting goedgekeurd wordt, veel geld tegemoet zien voor de volkswoningbouw. Daarvoor is meer dan SRD 180 miljoen opgebracht. Voor de bouw van de huizen zijn er in verschillende plekken van het land al locaties geïdentificeerd. Eén van deze gebieden is een stuk land van ongeveer 37 hectare in Wageningen, waar circa zeshonderd woningen gepland zijn. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) moet het met minder stellen. Ondanks het streven om de voedselschuur van de regio te worden, krijgt de beleidsmaatregel ‘Stimulering landbouwsector’ niet de hoogste prioriteit. Daarvoor is bijna SRD 12 miljoen gepland. “We moeten roeien met de riemen die we hebben”, reageert LVV-minister Hendrik Setrowidjojo.

Het geld zal vooral gebruikt worden voor trainingen voor ondernemers en het onderhouden van infrastructuur.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top