Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse bedrijven, medici en vakbond voorzichtig positief over zorgstelsel

15 JUNI 2013

PARAMARIBO – De Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (Akmos) reageert positief op het Nationaal Zorgsysteem en de Algemene Pensioenregeling, die gisteren door het Kabinet van de Vicepresident werden gepresenteerd. “Wij zijn grote voorstanders”, zegt Akmos-voorzitter Sham Binda tegende Ware Tijd. Hij vraagt zich echter wel af hoeveel het bedrijfsleven moet bijdragen. “Iemand moet het betalen en wij kunnen geen geld scheppen, alleen verdienen.”

Volume

Binda is geen voorstander van het verplichte karakter van de verzekering. “Dat is niet zo democratisch. Verzekeren kan beter toegankelijker en aantrekkelijker worden gemaakt.” Hij voorziet geen problemen voor eigenaren van kleine bedrijven. “Als je een bedrijf begint en je neemt mensen in dienst, weet je dat je de verplichting hebt om ziektekosten- en pensioenpremie af te dragen”, meent Binda. “Misschien moet men een heffing plegen zoals de AOV-heffing”. De Akmos-voorzitter pleit ervoor goed te regelen dat ook informele arbeiders en contractanten toegang tot het systeem krijgen. “Ze hebben daar recht op, ook al zijn ze niet in vaste dienst.” Hij vraagt zich af of de gezondheidszorg een toestroom van tot nu toe onverzekerde patiënten aankan. “Dat volume heeft zich nog niet aangediend.” Binda hoopt dat er nog genoeg tijd wordt uitgetrokken om de voorbereiding af te ronden. “Het moet geen populistische maatregel zijn die strandt, omdat hij later onuitvoerbaar blijkt.”

Lovend

De voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Medici, Pieter Voigt, bestrijdt dat de gezondheidszorg niet is toegerust op het nieuwe systeem. “We denken niet dat er meer mensen van de gezondheidszorg gebruik zullen gaan maken”, zegt Voigt. “Mensen die nu verplicht worden zich te verzekeren gebruikten de zorg al, hetzij via een kaart, of door het uit eigen zak te betalen.”

Voigt is verder lovend over de uitgangspunten van het systeem. Toch maakt hij zich bezorgd over de betaalbaarheid. Voigt: “In ‘s lands ziekenhuizen werden on- en minvermogenden door ons gratis gezien. Dat is zo’n 30 tot 40 procent. Als deze mensen zich verzekeren, zal de verzekeraar voor hen consultkosten moeten gaan betalen. Wij betwijfelen of dat goedkoper is. Ja, het betekent meer inkomsten voor ons, maar daar hebben we niet om gevraagd.”

Onduidelijkheden

Ook vanuit de vakbeweging is er tevredenheid met het voorgestelde systeem. “We zijn blij dat deze president er werk van heeft gemaakt”, reageert de voorzitter van de Centrale van Landsdienarenorganisaties, Ronald Hooghart. Ook hij zit nog met een aantal onduidelijkheden. Zo pleit hij voor het voortbestaan van het ambtenarenpensioenfonds naast het algemeen pensioenfonds. En hij wil dat niet alleen de arbeiders, maar ook de bedrijven waar zij werken een bijdrage leveren. Hooghart: “Bedrijven willen nooit betalen, dat zijn kapitalisten, en die negentiende-eeuwse streken willen we niet langer”.-.

Bron: de Ware Tijd

Share this page:
« Back
Back to Top