Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse bedrijfsleven klaar met voorstellen voor garantie overheidsinkomsten

06/09/2013

Paramaribo – Het bedrijfsleven heeft de voorstellen die het na opschorting van de SGS pre-inspectie moest aandragen om overheidsinkomsten te garanderen, al rond. Deze zijn opgenomen in een rapport en worden uiterlijk woensdag aan de vicepresident aangeboden.

Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) wil vooralsnog niet aangeven welke voorstellen er in het document zijn opgenomen, maar heeft er wel geloof in dat deze effectief zullen uitwerken. Hij legt uit dat de punten in het rapport voorgestelde maatregelen zijn die de “oneigenlijke praktijken” waaraan ondernemers en de douane zich schuldig maken, moeten elimineren. “Ik kan me helemaal terugvinden in hetgeen is voorgesteld”, zegt Welzijn. Naast zaken zoals onderfacturering, richten de aanbevelingen zich ook op de ethische normen voor beide partijen (ondernemers en douane… red.). Volgens de VSB-voorman zijn er in het verleden al tal van rapporten samengesteld met voorstellen, maar bleef de uitvoering uit. “Als de politieke wil er is en de regering daaraan meewerkt, kunnen de punten nu wel uitgevoerd worden”, hoopt hij. Een van de punten in het rapport omschrijft Welzijn als maatregelen die de overheid zou moeten treffen tegen ondernemers die de regels overtreden. “Die moeten keihard aangepakt worden. Die regels zijn er, maar het gaat om de toepassing. De overheid moet een leidende rol gaan nemen om dit tegen te gaan.” Sommige voorstellen kunnen volgens Welzijn meteen uitgevoerd worden, terwijl andere tijd in beslag nemen.

Meewerken

Het bedrijfsleven is volgens de VBS-voorzitter bereid om mee te werken aan het tot uitvoering brengen van de aanbevelingen. “Als we onze ondernemers moeten trainen doen we dat.” Of de pre-shipment van de SGS daarna helemaal uit beeld zal zijn kan Welzijn niet zeggen. “Ik blijf benadrukken dat we geen tegenstander van controle zijn, controle mag en moet, maar het moet niet nadelig zijn.” De pre-inspecties werden in juli na aanhoudend verzoek van het bedrijfsleven door de overheid opgeschort. De ondernemers vinden dat goederen door de controle te lang op de haven bleven liggen, wat zich vertaalde in schaarste aan goederen en prijsverhogingen. Het rapport met voorstellen moest twee weken geleden al aan de regering zijn aangeboden maar is wegens stagnatie uitgesteld naar uiterlijk woensdag. De voorstellen in het rapport zijn door twee werkgroepen, bestaande uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de belastingen, opgesteld.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top