Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaams Sint Vincentius Ziekenhuis heeft eigen CT-scanapparaat

21/09/2013

Paramaribo – Het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) beschikt over een eigen moderne CT-scan. Een opgetogen directeur Manodj Hindori merkt op dat landelijk dit het enige ziekenhuis is dat over een 64 slides CT-scan beschikt. “We hoeven patiënten niet meer te sjouwen naar andere bedrijven.

” Het apparaat, met een waarde van vierhonderdduizend euro, is geschonken door Staatsolie Maatschappij Suriname en geleverd door Siemens Nederland.

Behalve dat de aanschaf van de 64 slides CT-scan de dienstverlening van de ziekeninstelling verbetert, brengt deze ontwikkeling ook een zorgpunt teweeg bij de organisatie. “Per jaar mogen patiënten van de meeste verzekeringsmaatschappijen maar één keer een scan maken”, zegt hoofd van de afdeling radiologie, John Tjong A Lieng. Deze opstelling noemt de specialist barbaars. Het houdt volgens hem in dat patiënten dus slechts één keer per jaar ernstig ziek mogen worden. Kwetsbare groepen zoals kankerpatiënten worden op deze manier de schulden ingejaagd. “Sommige mensen nemen een hypotheek, alleen maar om deze kosten te betalen”, zegt de radioloog geërgerd. Hindori, die de on- en minvermogenden aan het lijstje toevoegt, zegt dat de ziekeninstelling van plan is een discussie met de verzekeraars aan te gaan om hun diensten aan te passen. “Verzekeraars moeten ook meegaan met de eisen van de patiënten.” Om een scan te maken moet achthonderd Surinaamse dollar neergeteld worden.

Meer mogelijkheden

Het nieuwe apparaat biedt meer mogelijkheden dan het oude. Tjong A Lieng merkt op dat deze CT-scan weinig beperkingen heeft. “Mensen van ongeveer driehonderd kilo kunnen behandeld worden”, noemt hij als voorbeeld. Terwijl oudere apparaten een maximumgewicht aankunnen van honderd en tachtig kilogram. Daarnaast past de machine zich volledig aan de patiënt aan, “als het een baby betreft, is de sterkte van de stralen minder.” De nieuwe aanwinst van de ziekeninstelling is onderdeel van het beleidsplan 2012-2016. Voorzitter van de raad van toezicht, Humphrey Schurman, kondigt aan dat niet alleen de diensten verbeterd worden, maar ook de opleidingen voor het personeel. Zo heeft het ziekenhuis nu vijf gecertificeerde röntgenlaboranten die zijn opgeleid door een trainer van Siemens Nederland.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top