Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaams parlement wil definitief afrekenen met doodstraf

10/10/2013

PARAMARIBO – Hoewel de doodstraf al lang niet meer wordt uitgevoerd in Suriname, staat het nog steeds in het Wetboek van Strafrecht. De Nationale Assemblee wil de doodstraf nu definitief schrappen. Dat laten een vertegenwoordiging van het parlement donderdag, op De dag van de Viering van de Uitbanning van de Doodstraf, weten vanuit Genève, Zwitserland, waar de deelnemen aan een vergadering van de Internationale Parlementaire Unie (IPU).

De delegatie bestaat uit vicevoorzitter Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS), Andre Misiekaba (Mega Combinatie/NDP), Chandrikapersad Santokhi (Nieuw Front/VHP) en Walter Bonjaski (A Combinatie/Abop).

“Suriname heeft reeds wetgeving voorbereid teneinde de doodstraf uit onze wetgeving te halen. Alle artikelen betrekking hebbende op doodstraf als strafmaat zijn uit het concept Wetboek van Strafrecht verwijderd”, staat in een uitgegeven verklaring. Het ontwerp ligt thans voor behandeling bij de Staatsraad en het parlement wil zo snel als mogelijk overgaan tot de behandeling en goedkeuring.

De volksvertegenwoordigers houden ook rekening met de roep uit sommige delen van de samenleving om de doodstraf juist weer uit te voeren. ” Wij kunnen begrip opbrengen voor degene die geen genoegdoening krijgen in een, in onze visie , te lage straf voor een zeer ernstig delict gepleegd waarbij zoals eerder gesteld een familielid op zeer wrede wijze wordt vermoord.”

De Nationale Assemblee wil daarom ook kijken naar het aanpassen van de regels met betrekking tot het toekennen van gratie en voorwaardelijke invrijheidstelling. “Zonder op de stoel van de Rechterlijke Macht te gaan zitten zijn wij van mening dat in bepaalde zeer ernstige misdrijven de strafoplegging aan de lage kant is. Bepaalde daders horen vanwege hun geaardheid geen deel meer te zijn van deze gemeenschap.”

In Suriname werd de doodstraf niet meer uitgesproken en toegepast na 1927.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top