Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaams Diakonessenhuis 'draait vanaf maandag normaal'

12/10/2013

Paramaribo – Hoewel sinds vrijdag een nieuw directieteam de scepter zwaait binnen het Diakonessenhuis, wil de medische staf zijn acht maanden oude staking nog niet beëindigen. De laatste vermoedelijke tentakel van de vorige bestuurders moet ook het veld ruimen. Het gaat om de onlangs benoemde medisch directeur, Robert Brohim.

“Dit is de enige principiële eis die wij nog hebben. Het is voor 99 procent zeker dat wij maandag direct na de kennismaking met het nieuwe bestuur onze werkzaamheden zullen normaliseren. Vanaf het begin hebben wij gezegd dat de medisch directeur via de achterdeur is benoemd. Als het nieuwe bestuur dit regelt, zullen wij direct weer normaal werken”, laat Julian Pengel, voorzitter van de medische staf optekenen.

Vertrek

Het bestuur, onder leiding van Marja Vos en directeur Rakesh Gangarampanday, hebben vrijdagmiddag rond drie uur de overdracht gedaan. Ze hebben langer dan tien jaar aangezeten. Hans Breeveld en Ray Wimpel zullen de kar nu mede helpen trekken, terwijlRuth Mangroe, trekker van de verpleegkundigen, voorlopig waarneemt als directeur.

De wisseling van de wacht komt na een bittere strijd van de laatste jaren tussen de directie enerzijds, en de eigenaren van het hospitaal (drie kerken… red.) en de medische staf anderzijds. De kerken voerden al jaren een juridische strijd tegen het vertrokken bestuur omdat zij buiten spel gezet werden en geen bemoeienis hadden in de dagelijkse gang van zaken door een wijziging in de statuten.

De medici voerden acht maanden geleden de druk op tegen de directie vanwege “slechte communicatie” en fundamentele verschillen in visie over de toekomst van het ziekenhuis. Ze hebben in de afgelopen maanden steeds minder patiënten doorverwezen voor opname om de inkomsten van het ziekenhuis te laten dalen. Ook zou de regering daardoor genoodzaakt zijn om in te grijpen.

Gemengde gevoelens

Er zou alleen genoegen worden genomen met het vertrek van de dagelijkse leiding. Uiteindelijk kon alleen een staking van het algemeen personeel het directieteam daartoe bewegen.

Pengel blikt met gemengde gevoelens terug: “Wij zullen de laatste zijn om te zeggen dat dit directieteam geen goed werk heeft verricht. Het ziekenhuis staat er beter voor dan negen jaren geleden. Het is jammer dat het zo aan toe moest gaan”.

Vos is trots op de bevindingen van een onafhankelijk financieel verslag van een accountant. “Wij laten een goed draaiend ziekenhuis achter dat financieel gezond is. Toen wij overnamen, werden de pensioenen opgemaakt om salarissen te betalen. Nu is er zodanig gespaard dat de pensioenen weer zijn opgebouwd. Wij vertrekken voldaan”, aldus de ex-bestuursvoorzitter. “Dat is inderdaad een verdienste van het oude bestuur”, beaamt Pengel. Het zal toch niet eenvoudig zijn voor de nieuwe leidinggevenden.

“Wij hebben een hele waslijst van zaken die aangepakt moeten worden, wat zeker maanden in beslag zal nemen”, aldus de medicus.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top